AKP'DE "3 DÖNEM" TÜZÜĞÜNDE DEĞİŞİKLİK
Başbakan Erdoğan, Kazakistan gezisinde çok tartışılan "3 Dönem"le ilgili tüzükte küçük bir değişiklik yapılacağını söyledi.
Yapılacak revizyonu, Başbakan Erdoğan Kazakistan'da açıkladı. Buna göre, üç dönem art arda milletvekili olanlar, bir seçim atlamak kaydıyla dördüncü kez aday olabilecek...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan-Kazakistan seyahati, habercilik açısından verimliydi. Uludere faciası, Kürecik'teki füze radarı, başkanlık sistemi, Türk derecelendirme kuruluşu başlıklarında yaptığı açıklamaların her biri, tartışma alanlarını genişleten, bazılarını da derinleştiren yeni unsurlar içeriyor.
Başbakan'ın, bu mesajlar kadar öne çıkmayan bir başka konudaki sözleri ise Ak Parti'nin yapısal geleceği ile nasıl yönetileceğimiz konusunda ipuçları veriyordu:
'Üç dönem üst üste kuralı.'
Erdoğan'ın sözlerine geçmeden önce, parti tüzüğünün 132. Maddesini aktaralım:
'Ak Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir.'
Genel kabul gören bir yaklaşımla tüzük, onu çıkaran kurumun anayasası sayılır. 132. Maddedeki 'kesin hüküm' ifade eden bu sınır da iktidar partisi için, -seçim sonuçları Ak Parti'yi dördüncü kez tek başına iktidara getirirse- kabine profili ve en az bunun kadar önemli olan yerel yönetimleri doğrudan etkileyecek nitelik taşıyor. Maddenin yoruma geçit vermeyen bu ruhu dolayısıyla, son üç genel seçimde Ak Parti'den aday gösterilip kazanan bakan ve belediye başkanlarının 'ne olacağı', 'yola nasıl devam edileceği', kulislerde uzun süredir konuşulmakta.
Bu çerçevede de eğer zamanında yapılırsa 2014 yerel seçimlerinde Ali Babacan'ın Ankara, Binali Yıldırım'ın İzmir, Taner Yıldız'ın Kayseri'den büyükşehir belediye başkanlıklarına aday gösterilebileceği söylene geliyordu.
KURMAYLARLA DEVAM İÇİN...
Şimdi Başbakan'ın gezide verdiği iki mesajı yan yana okuyalım; o soru yöneltildiğinde ilk cümlesi şu oldu: 'Kişisel olarak benim böyle bir düşüncem sözkonusu değil' (bir kez daha aday olmayı düşünmediğinin altını çizerek kendisini de bağlıyor) Devam cümleleri ise şöyle:
'BİR DÖNEM ARA' TADİLATI
'Bizim tüzükte o dönem cümleleri ben yazıp çizmiyordum. Aslında üç dönemden sonra bir dönem ara verip tekrar milletvekili olma durumu vardı, o bizim tüzüğe girmemiş. Toplam 3 diye girmiş. Yeni kongrede bir tüzük tadiliyle 3 dönem art arda milletvekili olan, bir dönem ara verip milletvekili olabilir. Geleceğe yönelik bizim partimizin bir sorunu yok.' Başbakan, bu sözlerinden üç gün sonra da (gezi dönüşünde) 'üç dönemi tamamlayan bakanların yerel yönetimlere kaydırılacağı konuşuluyor. Bir çalışmanız var mı?' sorumuza şu karşılığı verdi: 'Olur yani niye olmasın? Kamuoyu araştırmalarıyla filan bu tür fısıltılar geliyor. Bunların çalışmaları yapılır. Atılması gereken adımlar atılır. Yerel yönetimlerde de başarılı olacak, iyi performans ortaya koyan arkadaşlarımız.'
Sonbahardaki kongre, iktidar partisi açısından tüzükle yetkili organlar (MYK ile MKYK) profili olmak üzere iki temel değişime sahne olacak. Yönetim değişimindeki tayin edici kriterlerden biri, 'üç dönem' kuralından etkilenmeyen isimlerin ağırlıkta olması. Diğer yandan, başarılı performans gösteren isimlerin bir seçim atlamak kaydıyla dördüncü kez aday olabilmelerini sağlayacak 'bir dönem ara' ifadesi de metne eklenecek.
Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı'nın görev süresine dair -olası ve sürpriz- bir iptal kararı, bu denklemde yer almıyor. Keza, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yol açtığı sıkıntıyla başlayan 'kabine revizyonu' tartışması da. Erdoğan'ı tanıyanlar, medya tepki gösterdi diye 'bir isimlik' değişiklik yapmayacağı görüşünde. Bunun yerine bekleyerek, 'kendi zamanını' gözeterek (belki kongre öncesinde) bir değişikliğe gidebileceği konuşuluyor
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.