Akdeniz'deki büyük tehlike
Yasak avlanma ya da deniz çeşitliliğini yok eden ağların kullanılmasından dolayı Akdeniz'de 40'tan fazla balık türü, 1 ya da birkaç yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Fazla balık avlama ve yasak balık ağlarının kullanılmasından dolayı Akdeniz'de 40'tan fazla balık türü 1 yıl içinde yok olma tehlikesiyle yüz yüze.
Cenevre merkezli Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), değerli balık olarak belirlenen mavi yüzgeçli orkinos, levrek, orfoz ve mezgit gibi balık türlerinin tehlikede olduğunu açıkladı.
Özellikle köpekbalığı ve kedibalığı türlerinin yasak avlanmadan dolayı sayılarının çok azaldığını belirten IUCN, yunus, balina, su kaplumbağası ve deniz kuşlarının da aşırı avlanma sonucu doğal dengenin bozulması nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu bildirdi.
IUCN yetkililerinden Maria del Mar Otero, "Trol kullanımı deniz türlerini koruma konusunda tek sorun değil. Çünkü sadece hedef alınan balığı yakalamıyor, diğer türlerin yaşadığı ve barındığı deniz tabanını da yok ediyor" dedi.
IUCN tarafından yayınlanan raporda eğer hükümetler yasak koymaz ve önlem almazsa Güney Avrupa ve Kuzey Afrika arasında en az 43 çeşidin çok yakın zamanda tükenebileceği belirtildi.
Mavi yüzgeçli orkinoslarda son 40 yılda yüzde 50 azalma olduğuna dikkat çekilen raporda, son yıllarda bu tüketmenin daha da arttığı ve kota uygulamasının da reddedildiği belirtiliyor.
Akdeniz'de balık avcılığının BM anlaşmaları uyarınca yapıldığı belirtilen raporda bunun yeterli olmadığı ifade edildi.
IUCN, türleri koruyabilmek için ya avlanmanın askıya alınmasını ya da büyük oranda azaltılması gerektiğini bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.