AK Parti'den Sürpriz Paket

AK Parti'den Sürpriz Paket

İktidar Partisi, Meclis'teki anayasa uzlaşma komisyonundan umudunu kesti. Parti kurmayları, son aylarda üzerinde çalıştıkları mini anayasa paketini, sessiz sedasız tamamladılar. Pakette sürpriz kararlar var.

Nuray Babacan'ın haberindeki iddialara göre, paketin ana unsurunu "partili cumhurbaşkanı" oluştururken iktidar partisi tartışmalara neden olan Başkanlık sistemini revize etmeyi planlıyor. Paketteki ikinci sürpriz ise seçimlerin 4 yerine, 5 yılda bir yapılması olacak.

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE REVİZYON

Ak Parti'de, 2012'nin sonunda, TBMM'de bir yıldan beri süren "Anayasa Uzlaşma Komisyonu" çalışmalarından sonuç alınmayacağı fikri oluşunca çalışma başlatıldı. Henüz tartışılan projeye göre, hazırlanacak mini pakette, başkanlık sistemi değil, partili cumhurbaşkanı olacak. Anayasa'nın 101'inci maddesinde olan "Varsa partisiyle ilişiği kesilir" hükmü çıkartılacak ve buna bağlı bazı maddelerde hükümetle ilişkisini belirleyen düzenleme yapılacak. Parti de başkanlık sisteminin vatandaşlar tarafından yeterince destek görmemesi ve buna ilişkin düzenlemenin geniş kapsamlı olma zorunluluğu nedeniyle "şimdilik" vazgeçilebileceği konuşuluyor.

ÇÖZÜM SÜRECİ DE OLACAK

AK Parti'nin olası mini paketinde, "çözüm süreciyle" ilgili çok tartışılmayan bazı düzenlemeler de olacak. Vatandaşlık tanımı "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı" olarak formüle edilecek. Resmi dilin Türkçe olmasıyla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmayacak. Anayasa'nın 17 yerinde geçen "Türk Milleti" tanımı da sadece girişte korunacak. AK Parti kurmayları, uzlaşma komisyonuna sundukları teklifte, eğitim dilinin Türkçe olduğuna ilişkin hükmün metinden çıkartılmasını önermişlerdi. Bunun mini pakette yer alması da tartışılıyor.

SEÇİMLER 5 YILDA BİR

Paketin diğer önemli sürprizi ise milletvekili seçimlerinin 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılması olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önceki konuşmalarında, süreyi bir yıl kısaltmakla hata ettiklerini tekrarlamıştı. Bu düzenleme, cumhurbaşkanının görev süresinin 5+5 olmasıyla da paralellik arz edecek.
Pakette, seçim barajının düşürülmesine ilişkin bir düzenlemenin olması da tartışıldı. Ancak, yapılan tartışmaların ardından seçim barajının yüzde 10 olarak kalmasına karar verildi.

YAZIN TATİL YOK

Kulislerde konuşulan senaryoya göre, mini paket, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndan umudun tamamen yitirilmesinin ardından çok fazla beklenmeden TBMM gündemine getirilecek. Paketin meclis çalışmaları uzatılarak yasalaştırılması tartışılıyor. Buna göre, TBMM, 1 Temmuz'da tatile girmeyecek. Diğer yasalarla ilgili çalışmalar Haziran sonuna kadar tamamlanacak. Haziran sonunda zorunlu olarak süresi dolan TBMM Başkanlığı için seçim yapılacak. Ardından mini anayasa için çalışmalar başlayacak. Temmuz ayında, anayasaya ilişkin genel kurul çalışmaları tamamlanırsa, sonbaharda referandum gündeme gelecek.

TÜM PARTİLERDEN DESTEK İSTENECEK

AK Parti, mini anayasa paketi için tüm partilerden destek isteyecek. Ancak paketin BDP'nin desteği ile 330 bulunarak, TBMM'den geçirilmesi ve referanduma götürülmesi sözkonusu olacak. Proje hayata geçirilirse, 2014 Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce "partili cumhurbaşkanı" hayata geçirilmiş olacak. Bu düzenlemelerin bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanabilmesi için Anayasa'nın ilgili maddesinde de operasyona gidilecek. Parti içinde, mini paketin 2013 değil, 2014'de gündeme geleceği iddiaları da bulunuyor. Her iki durumda da Türkiye, iki yıl içerisinde üç seçim, bir referandum ile karşı karşıya kalabilecek.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.