Adalet Bakanı'ndan skandala sert tepki
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay üyeleri arasında geçtiği iddia edilen ses kaydına sert tepki gösterdi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargıtay üyeleri arasında geçtiği öne sürülen "Referandum sürecinde Öcalan'a çok ihtiyaç var" sözlerinin siyaset dışı aktörlerin işbirliğini gösterdiğini söyledi. Kanaltürk ve Bugün TV'de yayımlanan "Temsilciler Meclisi" programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ergin, Yargıtay 8. Daire Üyesi Hamdi Yaver Aktan ile 8. Ceza Dairesi Başkanı Yusuf Uluç ile 10. Hukuk Dairesi üyesi Fatih Arkan arasında geçtiği iddia edilen görüşmeye ilişkin ses kaydına da değindi.
Bakan Ergin, "Şayet bunlar doğruysa oldukça vahim iddialar. Referandum sürecine ilişkin siyaset dışı aktörlerin ne tür işbirliği içinde olduğunu göstermesi açısından ibret verici bir tablodur. Temenni ediyorum ki, doğru olmadığı ispat edilir. Çünkü ortaya atılan iddialar, Türkiye bugünleri de mi görecekti dedirtecek türden iddialar." dedi.
Ergenekon sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'i kurtarma planları ile ilgiliinternetortamına düşen ses kayıtlarının ardından Yargıtay'ın bu konuşmayı yapan şahısları araştırmak yerine sızdıranları araştırdığını belirten Ergin, "Bu ifadeleri ortaya koyanları bu kurguyu yapanlar için bir araştırma yaptıklarını düşünmüyorum. Yargıtay'ın mahkemenin izleyeceği yolu ve vereceği kararları 15 gün önceden uygulayan dairelere ilişkin bir araştırması olduğunu da düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.
Bakan Ergin, HSYK'nın iki üyesinin 'referanduma hayır' kitapçığı bastırarak adliyelere göndermeleri ve hâkimler ve savcılar üzerinde baskı unsuru olarak kullanmalarını ise siyasetçilerin tavrına benzetti. Ergin, "Siyasetçiler için normal olarak görülen tavırlar, yüksek yargı mensupları için hukuk devletinde olağan görülecek bir şey değildir" eleştirisinde bulundu. Bazı yüksek yargı üyelerinin tüm konularda görüş bildirerek hoş olmayan tavır içine girdiğini söyleyen Ergin, "Bütün konularla ilgili görüş bildiren üye, kuruldaki görevi bittiğinde Yargıtay'daki davalara bakacak. Bu da objektiflik ilkesine ters düşmektedir. Zaten görüş belirtmedikleri konu yok." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Ergin, yargılama makamındaki kişilerin görüşlerini paylaşmalarının yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından problem üreteceğine de dikkat çekti. Parlamenterlere karşı hukuk davası açılabileceğini söyleyen Bakan Ergin, Yargıtay üyeleri hakkında dava açmak istediğinizde Yargıtay Ceza Kurulu'ndan izin alınması gerektiğini, bu kişiler hakkında cezai ve hukuki işlemin yapılamadığını belirtti.
Anayasa değişikliği paketine ilişkin de konuşan Ergin, "Bu paketin bitireceği bir şey varsa yüksek yargıdaki vesayet kurumunu bitirecektir. Yargı bağımsızlığı denince yürütme organı ve siyaset kurumu karışmasın deniyor. Yargı bağımsızlığını tehdit eden tek şey siyaset midir?" diye sordu.
Van savcısı Ferhat Sarıkaya'yı ihraç eden HSYK'nın yargıya iç baskı oluşturduğunu belirten Bakan Ergin, "Bu tarz soruşturma yapmak isteyen savcılar, acaba kurul hakkımda ne düşünecek diye kendilerine soracaktır" şeklinde konuştu.
Kritik davalardaki sanıkları tahliye etmediği için hâkimlerin tazminata mahkûm edildiğini belirten Ergin, mahkemelerdeki hâkimlere ciddi baskılar olduğunu, bunun yargı bağımsızlığı için tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Samanyoluhaber.com