Adalet Bakanı'na "Özel" ziyaret
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, haftasonunda Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i ziyaret ederek ÖYM'ler üzerine görüş bildirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün
3. Yargı Paketi’nin ÖYM’lerle ilgili düzenlemeler eklenerek çıkması halinde tutuklamanın zorlaşması ve buna bağlı olarak da Ergenekon, Balyoz ve İnternet Andıcı davalarında tahliyeler olması bekleniyor. Başbakan’ın ÖYM’lerin kaldırılması ve bunun 3. Yargı Paketi’ne eklenmesi kararı vermesinde etkili olan asker ziyaretlerinin ilki geçen hafta gerçekleşti. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, geçen hafta Başbakan’ı ziyaret etti.
Kurmaylarıyla görüştü
Genelkurmay Başkanı ise 23 haziranda Adalet Bakanlığı’na giderek Bakan Sadullah Ergin’le görüştü. Her iki zirvede de Ağustos Şûrası’nda Balyoz davası kapsamında tutuklu 68 general ve amiralin durumunun ne olacağının yanı sıra, ÖYM’lerin kaldırılmasıyla ilgili düzenlemenin 3. Yargı Paketi’ne eklenmesi ve bundan sonraki muhtemel soruşturmalarda, MİT’çilere yapıldığı gibi, askerlere soruşturma açılmasının Başbakan’ın iznine bağlanması önerisinin ele alındığı kaydedildi.
Öte yandan Başbakan Erdoğan dün akşam saatlerinde kurmaylarıyla biraraya gelerek ÖYM’lerin kaldırılması konusunu görüştü. 17.00 sularında başlayan toplantıya Başbakan yardımcıları Bekir Bozdağ, Bülent Arınç ve Beşir Atalay’ın yanında Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya katıldı.
Bekir Bozdağ görevlendirildi
Türkiye aylardır ÖYM’lerin kaldırılacağı ya da görev alanlarının darbe ve silahlı terör suçlarıyla sınırlandırılacağı; bu suçlara ilişkin soruşturma, kovuşturma usül ve esaslarının yeniden düzenleneceği yönündeki açıklamalarla yatıp kalkıyor. Ergenekon, Balyoz gibi davaları etkileyeceği gerekçesiyle AKP’de de tartışmalara neden olan ÖYM’lerin kaldırılması konusu, Başbakan Erdoğan’ın partisinin MYK toplantısında, kurmaylarına ÖYM’lerin kaldırılması talimatını verdiğinin duyulmasından sonra gündemdeki yerini aldı. Erdoğan’ın, yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığındaki bir komisyonu bu işle görevlendirdiği dile getiriliyor.
CHP’den tam destek
3. Yargı Paketi, cumartesi günü görüşüleceği için süresi çok sınırlı olan Komisyon’un üzerinde çalıştığı seçenekler arasında Ankara’da sadece bu suçlara bakmakla görevli bir mahkeme kurulması, diğer illerde aynı suçlara bakacak ağır ceza mahkemelerinin belirlenmesi var. Daha kuvvetli görülen diğer seçenek ise belli illerde “Bölge Terör Mahkemeleri” kurularak diğer illerin buraya bağlanması.
Erdoğan’ın “ÖYM’ler kapatılsın” talimatına ilk ve en önemli destek CHP’den geldi. Anumuhalefet Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili soruları şöyle yanıtladı: “Eğer bir ülkede demokrasi istiyorsak, Özel Yetkili Mahkemelere gerek yoktur. Bunlar operasyon mahkemeleridir, sıkıyönetim mahkemeleridir.”
Başbakanlık’ta kritik zirve
ÖYM’lere ilişkin gün boyunca bu gelişmeler yaşanırken akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ ve Bakan Sadullah Ergin’le görüştü. Başbakanlık Resmi Konutu’nda basına kapalı gerçekleşen ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya’nın da katıldığı görüşme 3.5 saat sürdü.
Başbakan Erdoğan konuştu, yardımcılarının kafası karıştı
ÖYM’lerin kaldırılması konusunda üçü de Başbakan yardımcısı olan hükümet üyelerinden farklı tonda açıklamalar gelmesi kafaları karıştırdı. Bülent Arınç, “Basına bir kulis haberi olarak düşen konuyla ilgili doğrudan bilgilendirilmiş değilim. Doğru olma ihtimali çok zayıf” dedi. Bekir Bozdağ’ın konu hakkındaki sözleri şöyle: “CMK 250. maddeyle ilgili çalışma ayrıca devam ediyor, bittiğinde değerlendirme yapılacak. 3. Yargı Paketi içinde 250. madde ve devamıyla ilgili iki madde var bildiğim kadarıyla.’’ 3. Yargı Paketi için ÖYM’lerle ilgili maddenin şekillendiğini belirten Beşir Atalay ise, “Yeni uygulama ile ilgili karar henüz netleşmedi. 3. Yargı Paketi’ne yetiştirilebilmesi için de o çalışmanın hızlandırılması söz konusu” diye konuştu.
3. Yargı Paketi mühim
3. Yargı Paketi’ndeki düzenlemeler arasında tutuklamanın zorlaştırılması ve tutukluluk yerine geçen Adli Kontrol uygulamasında ceza üst sınırının kaldırılması da var. Buna göre, mahkemeler daha zor tutuklama kararı verebilecekleri gibi, Balyoz, Ergenekon gibi davaların sanıklarına tahliye yolu açılabilecek. Paket, örgüt adına suç işlememekle birlikte örgüt üyesi gibi cezalandırmaya kapı aralayan TCK maddesinde de ceza indirimi öngörüyor. Basın yoluyla işlenen ve üst sınırı 5 yıl olan suçlara ilişkin soruşturma ve davalar üç yıllığına ertelenebilecek, suçun tekrarı halinde ceza infaz edilecek.
Taraf
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.