ABD'ye "eksen" ziyareti
Ömer Çelik, Türkiye'nin ''eksen kayması'' diye bir gündeminin bulunmadığını belirterek, ABD ziyaretlerinin amacının Türk dış politikasıyla ilgili vizyonu ortaya koymak olduğunu söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Başbakan Başdanışmanı İbrahim Kalın ve bazı milletvekilleri, Türkiye'nin dış politikası konusundaki görüşlerini anlatmak üzere ABD'ye gitti.
Ömer Çelik ve milletvekilleri hareketlerinden önce Atatürk Havalimanında basın toplantısı düzenledi. Çelik, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden aldıkları davetler bulunduğunu dile getirerek, ''Türk dış politikasında son zamanlarda yaşanan gelişmelerin birinci elden paylaşılması, görüşlerimizin anlatılması ve karşılıklı istişarelerde bulunmak üzere ABD'ye gidiyoruz'' dedi.
Ziyaret sırasında kendilerinin de görüşmek istediği çevrelerin bulunduğunu ifade eden Çelik, ''Başbakanımızın talimatıyla bu bilgilendirme toplantılarına Avrupa'da da devam edeceğiz'' diye konuştu.
Türkiye'nin son derece dinamik ve çok boyutlu bir dış politikası bulunduğunu vurgulayan Çelik, dış politika konusunda zaman zaman yanlış ve gerçeğe aykırı yorumlar yapıldığını dile getirerek, ''Biz görüşlerimizi birinci elden anlatmak üzere bu seyahatleri yapıyoruz'' dedi.
Washington'da birçok kurum, lobi, bazı düşünce kuruluşları temsilcileriyle bir araya geleceklerini bildiren Çelik, dış politikayla ilgili görüş alış verişinde bulunacaklarını söyledi.
Çelik, son zamanlarda 'eksen kayması' tartışmaları ve Gazze olayları nedeniyle yaşanan sıcak gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek, bu olaylarla ilgili görüşlerini anlatacaklarını belitti.
Çelik, ''Bu tip gezileri Türkiye'deki politikacıların 'gidip kendilerini izah ve savunmak' şeklinde algılayanlar ve sunanlar var. Bu, bizim dış politika anlayışımızın dışındadır. Bizim yaptığımız, Türkiye dış politika perspektifini anlatmaktır. ABD'de bir hafta süresince yoğun görüşmelerimiz olacak'' diye konuştu.
''TÜRK DIŞ POLİTİKASININ GÜNDEMİNİ ANLATACAĞIZ''
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Ömer Çelik, bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın Kanada'da katılacağı G-20 Toplantısı öncesinde ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanlarıyla görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin sorusu üzerine, ''Beyaz Saray'da muhataplarımızla görüşeceğiz ama hükümet düzeyinde muhataplık bizim işimiz değil. Sayın Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımız muhataplarıyla zaten görüşüyorlar'' yanıtını verdi.
Çelik, ''Ziyarette, eksen kayması, BM'nin İran'a yaptırımları, Türkiye'nin 'hayır' oyu ve Gazze'ye yardım gemisi ve çıkan olaylar ne olacak?'' şeklindeki soru üzerine de şöyle dedi:
''Hayır. Bu gezilerde dış politikanın tüm boyutlarını görüşüyoruz. Gündeme geldiğinde Sırbistan, Bosna, Kafkasya'daki güvenlik ve iş birliğine kadar çok boyutlu bir dış politika perspektifimiz var. Dün bir muhalefet lideri, Sayın Başbakana hitaben 'ne işiniz var haritada bile yeri bulunmayan Brezilya'da, Arjantin'de?' demiş. Biz böyle bakmıyoruz. Dünyanın her tarafı haritada gözüksün gözükmesin Türkiye'nin dış politika sahası içindedir.
BM'de İran'a yaptırımlara karşı Türkiye, diplomasi ve müzakerelerden yana tercihini kullanmıştır. Bunu sanki birileri 'Batı ittifakına karşı Orta Doğu'dan yana Türkiye tercihini kullanmıştır' gibi son derece saptırıyorlar. Başka spekülasyonlar da oluyor. Bizim bir şeye cevap vermek veya savunmak gibi bir anlayışımız yok. Türk dış politikasının gündemini anlatacağız.''
Bir gazetecinin ''Türk dış politikasında eksen kayması olmadığını mı anlatacaksınız? Eksen kayması var mı?'' sorusu üzerine Ömer Çelik, ''Hayır. Türk dış politikasında 'eksen kayması' söz konusu değil, tam tersine eksenin daha çok yerine oturması, daha kalınlaşması, daha yerleşikleşmesi var. Eksen kayması bizim gündemimiz değil, dış politikamızı anlamayanların gündemi. AK Parti'nin eksen kayması Türkiye'nin Orta Doğulaşması gibi gündemi yok. Bunlar retorikle ortaya konulan şeyler'' karşılığını verdi.
AB hedefinin, Türkiye'nin devlet politikası olduğunu vurgulayan Çelik, ''Hükümetimiz de bu konuda en yüksek performansı gösteren hükümettir ama bu bağlamda komşularla sıfır sorun politikası yürütemez. Kafkasya'dan Balkanlara kadar Türkiye'nin ara buluculuğuna ihtiyaç duyulması esasında tarihin, coğrafyanın, jeopolitiğin bu vizyonda buluşmasıdır. Esasında bunların şimdiye kadar niye olmadığını sorgulamak gerekir. Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın bir saatlik uçuşla gittiği bir ülkede 20 yıldır giden ilk Başbakan oluyor. Sayın Cumhurbaşkanı Güney Kore'ye giderken 20 yıl sonra o ülkeye giden ilk Cumhurbaşkanı oluyor. Böyle bir şey olabilir mi? Lübnan'a 20-30 yıl ziyaret molası verilmiş olması düşünülebilir mi?'' diye konuştu.
Çelik, AK Parti'nin iktidara gelişine kadar bunların yapılmadığının sorulması gerektiğini ifade ederek, ''Bazı muhalefet liderleri harita kullanmayı bilmeyebilirler, hayatlarında atlas görmemiş olabilirler. Brezilya, Arjantin ve Şili gibi son derece önemli ülkeler... 'Haritada bile yeri bilinmeyen ülkelerde ne işiniz var?' diye sayın Başbakan'a suçlamayı yöneltebilirler. Burada en yakın sınır komşumuzdan Brezilya'ya kadar bütün bu olanlar Türk dış politikasının ilgi sahasıdır'' dedi.
Ömer Çelik bir soru üzerine de ''Bizim 'eksen kayması' diye bir gündemimiz yok. ABD ziyaretimizin amacı, Türk dış politikasıyla ilgili vizyonumuzu ortaya koymaktır'' yanıtını verdi.
star