ABD'den Türkiye'ye tuzak teklif
ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey'in sürpriz ziyaretinin nedeni ortaya çıktı. Dempsey'in istekleri Ankara tarafından 'kabul edilemez' bulundu.
Genelkurmay Başkanı Dempsey'i Ankara'ya gönderen ABD, 24 saat istihbarat verme karşılığında
ABD ANLIK İSTİHBARATI İŞLETMİYOR
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in, sürpriz Türkiye ziyareti üzerindeki sır perdesi aralandı. Söz verdiği halde PKK'ya karşı anlık istihbarat paylaşımını yıllardır işletmeyen ABD'nin Dempsey'i Türkiye'yi bölgesinde tuzağa düşürecek iki teklifle Ankara'ya gönderdiği ortaya çıktı. Dempsey'nin ziyaretinin özellikle Afganistan odaklı olduğu öğrenildi.
'SÖZÜNÜZÜ YERİNE GETİRİN'
Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, görüşmede anlık istihbarat paylaşımı sözünü yerine getirmeyen ABD'li mevkidaşına Türkiye'nin taleplerini iletti. Özel, ABD'den görüşmesinde ABD'nin PKK'ya karşı istihbarat paylaşımını günlük 18 saatten kesintisiz 24 saate çıkarmasını ve İncirlik Üssü'ndeki İnsanız Hava Araçları'nın (İHA) kullanılmasını istedi. Görüşmede, Predatörlerin elde ettiği görüntülerin ilk olarak ABD'deki merkezde değerlendirildikten sonra Türkiye'ye gönderilmesin neden olduğu sıkıntıların da gündeme geldiği belirtildi. Türkiye'nin ABD ile aynı anda bu görüntüleri elde etmek istediği kaydedildi.
TALiBAN'LA SiZ SAVAŞIN
Dempsey ise ABD'nin bataklığa saplandığı ve Taliban'ın son dönemde artan eylemleri nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiği Afganistan konusunda Türkiye'den yardım istedi. Dempsey'in görüşmede Türkiye'nin Afganistan'da operasyonel anlamda yönetimi üstlenmesini talep ettiği öğrenildi. ABD eski Savunma Bakanı Robert Gates'in de geçtiğimiz yıllarda Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e mektup göndererek, Türkiye'nin Afganistan'da teröristlere karşı savaşta 'daha fazla rol oynamasını' istediği iddia edilmişti.
NATO STRATEJİSİYLE EŞZAMANLI
NATO'nun Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'ne (ISAF) bağlı 51 askerinin Afgan güvenlik güçleri tarafından öldürülmesinden sonra strateji değiştirdiği iddia ediliyor. Ülkedeki güvenliği Afgan kuvvetlerinin sağlaması hedefleniyordu. Ancak yaşanan bu son olay nedeniyle, birlikte devriye gezen NATO ve Afgan güçlerinin bundan sonra sadece çok büyük operasyonlarda birlikte çalışması sağlanacak. NATO'nun böyle bir strateji değişikliğine gittiği günlerde Türkiye'ye gelen bu teklif büyük dikkat çekti.
EL KAiDE'SiZ SURiYE iÇiN TALEP
ABD, El Kaide ve diğer aşırı grupların Suriye'de büyüyüp gelişmesini önlemek için çalışmalarını sürdürürken bu konuda Türkiye'den de yardımda bulunmasını istedi. Dempsey, ABD'nin, Suriye'de Esed sonrası kontrolü ele geçirmesinden endişe ettiği El Kaide örgütüyle mücadele için de Ankara'nın devreye girmesini talep etti. Suriye'de aşırı örgütlerin mensup olduğu iddia edilen Özgür Suriye Ordusu'na da bu nedenle yeterli desteği vermediği söyleniyor. Suriye'de Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülkede El Kaide örgütünün etkin olmasını istemeyen ABD'nin Türkiye ile bu konu hakkında görüş alışverişinde bulunduğu iddia ediliyor. Esed rejiminin devrilmesinin ardından Müslüman Kardeşler'in yönetimde yer almasını istemeyen ABD'nin, Suriye yönetiminde Hıristiyanların ve Baas rejiminin temsil edilmesini istediği ve bu konuda çalışmalarına başladığı belirtildi.
ORG. ÖZEL TALEPLERİ BAŞBAKAN'A İLETTİ
Bu arada, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Org. Özel'in perşembe günü yaptığı haftalık görüşme artan terör olayları nedeniyle bir gün öne alınarak dün gerçekleştirildi. Başbakanlık Merkez Bina'da 2 saat 25 dakika süren görüşmede, Org. Özel'in Bingöl'de birbiri ardına yaşanan terör saldırıları ile Hakkari'de 7 taburla gerçekleştirilen büyük operasyonun yanında ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dempsey'in talepleri konsunda da Erdoğan'a bilgi verdiği öğrenildi. Öte yandan Org. Özel'den önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da Başbakanlık'ta bir süre görüşmeler yaptığı ifade edildi.
Predatörlere seçim arası
Aktütün ve Dağlıca baskınlarıyla gündeme gelen insansız hava aracı Predatörler'in Türkiye'ye satışının da görüşmelerde gündeme geldiği öğrenildi. Terör örgütüyle mücadelede büyük öneme sahip silahlı insansız hava araçlarının Türkiye'ye satışı konusunda Obama yönetiminin sıcak baktığı ancak seçimler nedeniyle bir süre bu satışın gecikeceği belirtildi. ABD'nin Afganistan'da el-Kaide ve Taliban'a karşı kullandığı silahlı Predatörleri isteyen Türkiye'nin terörle mücadelede daha iyi sonuçlar almasını sağlaması beklenen insansız hava araçları için bir süre daha beklemesi gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.