ABD Gazze'ye 900, Türkiye 50 milyon verdi

ABD Gazze'ye 900, Türkiye 50 milyon verdi

Saldırılarla harap olan Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için düzenlenen konferansta ABD 900 milyon dolarlık bir yardım vaad ederken Türkiye 50 milyon dolar yardım yapacak...

İsrail’in 22 günlük saldırılarının ardından yıkılan abluka altındaki Gazze Şeridi'nin yeniden imarı için uluslararası kamuoyu Mısır'da bir araya geldi. Toplantıya 75 ülke katıldı.

Yardımda bulunacak ülkeler, verilen paraların harcanması konusunda bölgede kontrolü elinde bulunduran Hamas'a rol verilmemesini şart koşuyorlar.

Yapılan yardımlar, bölgede kontrolü olmayan, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi üzerinden yapılacak. Konferansta 2,8 milyar dolar yardım toplanması planlanıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Orta Doğu'ya ilk ziyaretini yaparak konferans için Mısır'a geldi. İsrail'in kara, hava ve denizden 22 gün süren saldırılarında fakir bölgede binlerce evle birlikte, okullar, camiler, hastaneler ve altyapı tahrip olmuştu.

İsrail'in saldırılarında yarısı kadın ve çocuk bin 350 sivil katledilmişti. BM'nin okullarının dahi vurulduğu saldırılarda İsrail'in kullandığı beyaz fosfor, DIME ve seyretltilmiş uranyumla binlerce Filistinli sivil kötürüm kalmış ver yaralanmıştı.


Gazze'ye kimler ne kadar vaadetti ?

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Filistin'e 50 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı.Türkiye, 2007 yılında Fransa'da Bağımsız Filistin Devleti kurulması için gerçekleştirilen donorlar toplantısında da 150 milyon dolar yardımda bulunmuştu.

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde Gazze'nin yeniden inşası için düzenlenen uluslararası toplantıda konuşan Bakan Babacan, Filistinli gruplara birleşmeleri için çağrıda bulunarak, aralarındaki ayrılığın bağımsız Filistin devleti emeline ve Filistinlilere her şeyden daha çok zarar verdiğini söyledi.

Barışın sağlanmasında ve Filistin sorununun çözülmesinde Mısır'ın gayretlerinin takdirle karşılandığını belirten Babacan, Türkiye'nin Mısır'ın bu yöndeki çalışmalarını desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Bölgede barışın sadece diyalog ve müzakerelerle sağlanabileceğinin altını çizen Bakan Babacan, "BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uygun olarak yan yana güvenli ve tanınmış sınırlar içerisinde iki devlet çözümünün sağlanması için barış süreci en kısa sürede canlandırılmalıdır. Bunun için de Filistin'in ulusal birliği öncelikle önem arz ediyor" dedi.

Gazze'de yakın zamanda uluslararası toplumda infiale neden olan bir insanlık dramına şahit olunduğunu belirten Dışişleri Bakanı Babacan, "Şimdi yaraları sarmanın zamanı. Uluslar arası toplumun bu süreçte aktif rol alması elzemdir. Yapılan ateşkesin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1860 numaralı kararına uygun olarak bütün tarafların tamamen uyması ve sürdürülebilir olmasını sağlamalıyız. Bu konferans insanların acılarına son vermek ve Gazze'nin yeniden inşası için zamanlaması iyi ve önemli bir fırsat. İnsanların en kısa zamanda günlük yaşamlarında dönmesi çok önemli" şeklinde konuştu.

Barış sürecini zayıflatan bütün faaliyetlerin durdurulması çağrısında bulunan Babacan, "Bunun için geçişler açılmalı ve blokaj kaldırılmalıdır. Filistinlilerin sosyo-ekonomik durumlarının iyileşmesi için insanların seyahat etmesi ve malların girişi için uygulanan yasaklar sadece Gazze'de değil bütün Batı Şeria'da da kaldırılmalı. İsrail Batı Şeria'daki yeni yerleşim yerleri ile ilgili faaliyetlerine son vermeli" ifadelerini kullandı.

Babacan, ayrıca 2007 yılında Paris'te düzenlenen Filistin konferansında Türkiye'nin 150 milyon dolar yardımda bulunduğunu hatırlattı.

Konferansa katılan ülke ve uluslararası kuruluşların, Gazze'nin yeniden imarı için yapacakları mali yardımın miktarını açıklamaları beklenirken, Filistin yönetimi vadedilen miktarın 2,78 milyar doları bulacağını ümit ediyor. Konferanstan önce yapılan vaatler ise şöyle:

- Körfez Arap ülkeleri 5 yıl içinde toplam 1,65 milyar dolar yardım yapmayı planlıyor.

- ABD, daha önce yaptığı açıklamada 300 milyonu Gazze için ayrılmak üzere, toplam 900 milyon dolar vereceğini bildirdi. Paranın geri kalanı Filistin Yönetimi'ni desteklemek ve bütçe açıklarını karşılamak için kullanılacak.

- Avrupa Komisyonu'nun toplam 436 milyon avro (552,6 milyon dolar) yardım vaadinde bulunması bekleniyor. İngiltere Gazze ekonomisini yeniden kurmak için 30 milyon pound (43 milyon dolar) vereceğini açıkladı.

Bu vaatlerin gerçekleşmesi durumunda yapılacak yardımın toplamı, Filistin Yönetimi'nin beklentilerini de aşarak 3,145 milyar doları bulacak.

(AJANSLAR - TIMETURK)