8 Parti, üç parti etmiyor
26 maddelik anayasa değişikliği paketiyle ilgili referandumdan çıkan ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının oranları, siyasi partilerin Türkiye genelindeki durumlarını da gözler önüne serdi.
26 maddelik anayasa değişikliği paketiyle ilgili referandumdan çıkan ‘evet’ ve ‘hayır’ oylarının oranları, siyasi partilerin Türkiye genelindeki durumlarını da gözler önüne serdi. Yüzde 58 ‘evet’ oyu ile kabul edilen değişiklik paketi ile ‘evet’çi cephede yer alan AK Parti, SP ve BBP yerel seçimlere göre yüzde 12 oranında yükselişe geçerken, sonuçlar ‘ret’çi cephenin günden güne eridiğini gözler önüne serdi.
8 PARTİ, ÜÇ PARTİ ETMİYOR
‘Ret’çi cephede yer alan CHP, MHP, DSP, DP, İP, TKP, BTP ve ÖDP, 2009 yerel seçimlerinde toplam yüzde 48 oy alırken, referandumda yüzde 6’lık bir kayıp ile yüzde 42’ de kaldılar. Oranlara göre ‘ret’çi cephenin kaybettiği oy rakamı ise en az 3 milyon oldu.
İŞTE MİLLİ İRADE FARKI
Hızla tabanlarını kaybeden sekiz ‘hayır’cı partinin aksine ‘evet’ cephesinde yer alan AK Parti, SP ve BBP’nin yerel seçimlerde toplam yüzde 46 olan oy oranlarını referandum ile yüzde 58’e çıkartmaları ve ‘ret’çi cepheye yaklaşık 6 milyon oy fark atmaları, millet iradesinin yanında durduklarının bir kez daha ispatı oldu. GÜNEYDOĞU DEĞİŞİM İSTİYOR
PKK ve BDP’nin tüm baskı ve tehditlerine rağmen, Güneydoğu illerinde katılımın ortalama yüzde 55 olması ve seçmenlerin yüzde 86.45’inin ‘evet’ oyu kullanması da halkın değişim ve yenileşme sürecine verdiği desteği gözler önüne serdi.
MİLLİ VE MANEVİ KADROLARIN FARKI
Eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu, ‘ret’çi cephenin yenildikçe güreş istediğini ancak sürekli sağduyu tarafından verilen mücadele ile tuş olduğunu söyledi. Milli ve manevi kadroların referandum sürecinde bir araya gelerek ‘hak ve adalet’in yanında yer aldıklarını vurgulayan Müftüoğlu, “3 siyasi partimiz rejim tarafından yıllardır ezilen milletin yanında yer alarak siyasi ders vermişlerdir. Bunu gören millet ise son sözünü söyleyerek rejim kalelerinde gedik açmıştır” dedi. AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk ise, “Kazanan millet, kaybeden darbeci zihniyet olmuştur” derken, Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü de, referandum sonuçlarına göre, PKK’nın tehditlerinin bölge halkına eskisi gibi sökmeyeceğinin ortaya çıktığını söyledi.
“Hayır”cıların oyları eridi
Anayasa değişiklik paketi yüzde 58 “evet” oyuyla kabul edilirken, çoğu ildeki “hayır” oylarının, CHP ve MHP’nin 2009’daki yerel seçimlerde aldıkları toplam oydan daha düşük çıkması dikkat çekti. Örneğin Ankara’da CHP’nin 2009’da aldığı oy oranı yüzde 28.93. Buna MHP’nin yüzde 24.99’luk oy oranı da eklenince sadece bu iki “hayır”cı partinin oy oranı yüzde 54’ü buluyor. Partililerini referandumda “hayır” oyu kullanmaya çağıran Demokrat Parti (DP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve diğer sol-küçük partiler de eklenince, hayırcıların Ankara’daki toplam oyları yüzde 60’ı buluyor. Fakat 2010 referandumunda, Ankara’da yüzde 45.94 oranında “hayır” çıktı. Bu da “hayır”cıların en az yüzde 15 oy kaybettiklerini gösteriyor. Ankara’dakine benzer tablo 40 ilde daha göze çarpıyor.
ASLAN DEĞİRMENCİ-VAKİT-