8 Mart hangi kadınların günü?
28 Şubat’ın halen sürdüğünü ve Müslüman kadınlara yönelik baskıların hız kaybetmeden devam ettiğini ortaya koyan iki rapor:
Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ancak, Türkiye’de kadınlara yönelik baskı ve dayatmalar hâlâ devam ediyor. İnançları gereği başını örten kadınlar, kamuda çeşitli baskılara maruz kalırken, binlerce başörtülünün eğitim hakkı ise yıllardır engelleniyor...
ASLAN DEĞİRMENCİ’nin haberi
Bütün dünya, Kadınlar Günü’nü kutlamaya hazırlanırken, Mazlum-Der ve Özgür-Der tarafından hazırlanan ‘hak ihlâlleri raporları’ Türkiye’de Müslüman kadınlara yönelik baskıların hız kesmeden devam ettiğini gözler önüne seriyor.
Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ama inançları gereği yaşadıkları için toplumdan dışlanan kadınların sorunları halen devam ediyor. Mazlumder ve Özgürder tarafından hazırlanan ‘hak ihlalleri rapor’ları da 28 Şubat’ın halen sürdüğünü ve Müslüman kadınlara yönelik baskıların hız kaybetmeden devam ettiğini ortaya koydu. İşte iki rapor ile Müslüman kadına reva görülen çağdışı uygulamalar:
* CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, sırf başörtülü fotoğraf verdi diye, paso almak için başvuran Gülgün Burşuk adlı öğrenciyi geri çevirdi.
* Erzurum 9. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki İnşaat Emlak Şubesi'nde sivil memur olarak çalışan ve vefat eden Orhan Çiftçi'nin taziyesine gelen yakınları, askeri lojmandaki taziyeye başörtülü oldukları için giremediler.
* Açıköğretim Fakültesi sınavına başörtüsüyle girmesine izin verilen Hatice Demir, sonuçları beklerken üniversiteden gelen belgede, 'Kılık kıyafet kurallarına uymadığınız için ‘0’ aldınız' deniyordu.
* Fatih 1. İcra Ceza Mahkemesi'nde Naciye Sönmez'in çarşaflı olduğunu gören kadın hakim, "Sizin inandığınız kanunlar burada geçmez" diye bağırarak Sönmez'i mahkemeden kovdu.
* "Kariyer Günleri '09" etkinliği kapsamında verilen bir konferansa katılmak isteyen mühendis Esin A. başörtülü olduğu gerekçesiyle salondan çıkarıldı.
* KTÜ Rektörü İbrahim Özen, üniversite lojmanlarındaki başörtülü bayanların peşine özel güvenlikçi taktı.
* Çanakkale gezisine katılan Fethiye İHL öğrencisi Büşra Pirci, yolculuğun 15. dakikasında başörtülü olarak ziyaret ve konaklama yerlerine giremeyeceği belirtilerek, otobüsten indirildi.
* Eskişehir'de yaşlı bir kadın, başörtülü olduğu için aile hekimi tarafından muayene edilmedi.
* Adana Kiremithane Anadolu Meslek Lisesi'nde yapılan açık lise sınavlarında başörtülü oldukları için sınavdan çıkarılıp daha sonra tekrar alınan öğrenciler hakkında "Sınava geç geldiniz" denilerek tutanak tutuldu.
* Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) lojmanlarında kalan öğretim üyelerinin eşlerinin, başörtülü oldukları gerekçesiyle bazı baskı ve zorlamalara maruz kaldıkları ortaya çıktı.
* Bilgisayar Teknolojileri Sertifikası kursuna kayıt yaptıran üniversite mezunu başörtülü Esma Hacer Evkaya, ilk dersine girmek için gittiği kapıdan "başörtülüsün" denilerek geri çevrildi.
* Denizli Atatürk Endüstri Meslek Lisesi'nde Açık İlköğretim sınavına girmek isteyen yaklaşık 30 kadın, başörtülü oldukları gerekçesiyle sınava alınmadı.
* Gaziantep Şahinbey'de Hukuk Bürosu'nda asistan olarak çalışan Hülya Korkmaz, bir müvekkillerine ait belgeyi Şahinbey Askerlik Şubesi'ne götürdüğünde askerlik şubesi önünde nöbet tutan askerler, Korkmaz'dan başörtüsünü tavşan kulağı yaparak kulakları, boynu ve saçlarının ön kısmı gözükecek şekilde bağlamasını istedi ve aksi takdirde içeri alınmayacağı söyledi.
* Özel bir şirketin ilköğretim öğrencileri için düzenlediği yönlendirme sınavında başörtüsü yasağı yaşandı. Küçük öğrencilerini sınava getiren başörtülü anneler, “Başınızı açmadan kampusa giremezsiniz” dayatmasıyla üniversite kapısından geri dönmek zorunda kaldılar.
* Örtülü olduğu için defalarca disipline verilen, hakkında hazırlanan tutanaklara zorla imza attırılmaya çalışılan Diyarbakır Hamravat İlköğretim Okulu öğrencisi Ece Nur Özer’in defalarca ikna odasına alındığı ortaya çıktı. Vakit-