700 yıllık tarih

700 yıllık tarih

Samsun'un Merkezinde Bulunan ve İçinde Seyyid Kutbiddin Hazretleri'nin Türbesinin de Bulunduğu Cami ve Mezarlık Restore Edilecek.

Samsun'un merkezinde bulunan ve içinde Seyyid Kutbiddin Hazretleri'nin türbesinin de bulunduğu cami ve mezarlık restore edilecek.

Samsun'un İlkadım ilçesi sınırları içinde bulunan ve bir yıl önce restore edileceği duyurulmasına rağmen çalışması bir yıl geciktirilen cami, türbe ve mezarlık için geçtiğimiz hafta ihale yapıldı. Bünyesinde Büyük İslam alimi Abdülkadir Geylani'nin torunu Seyyid Kutbiddin Hazretleri'nin türbesi ile bir camiyi de bulunduran mezarlık, ayyaşların ve köpek bakıcılarının uğrak yeri olmaktan kısa zamanda kurtulacak. İlkadım Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün birlikte hareket edeceği restorasyon çalışmasında yedi asırlık tarihi mekan yeniden gün yüzüne çıkarılacak. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, türbe ve camiyi onarımdan geçirerek yanına ziyaretçilerin mekandan faydalanabilmesi için okuma yeri inşa edecek.

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Samsun'da adeta yüz karası haline gelen bu mekanın, kasım ayından itibaren restore ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlanacak." dedi.

Belediye olarak mezarlığın çevre düzenlemesi işini bir yıl geciktirdiklerini belirten Tok, "Mezarlık içinde Seyyid Kutbiddin Hazretleri'nin türbesinin ve camisinin bulunması nedeniyle vakıf engeline takıldık. Geciktirmemiz çok da isabetli oldu. Şimdi hem biz, hem Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu alanda restore çalışması yapacağız. Biz çevre düzenlemesi, kapılar, yol ve aydınlatma işini yaparken, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, türbe ve camiyi onarımdan geçirerek yanına ziyaretçilerin mekandan faydalanabilmesi için okuma yeri inşa edecek." diye konuştu.

İlkadım Belediyesi, mezar taşları üzerindeki zamanla silinen eski harfleri Türk İslam-Sanat tarihi uzmanlarına okutarak yazıları yeniden inşa ettirerek mezarlığı mezbelelikten kurtarmayı hedefliyor. (CİHAN)