6. Sivil Strateji Sempozyumu Marmara Üniversitesinde başladı
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürü Ahmet Türköz:- "Bugünkü dernek sayımız 103 bine yaklaştı. Aslında 123 bindi temmuz ayına kadar. Dernek hüviyetinde olan spor kulüplerini Gençlik ve Spor Bakanlığına devrettik"
İSTANBUL (AA) - İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürü Ahmet Türköz, 2004'ten bu yana dernek sayısında yüzde 49 artış olduğunu belirterek, "Bugünkü dernek sayımız 103 bine yaklaştı. Aslında 123 bindi temmuz ayına kadar. Dernek hüviyetinde olan spor kulüplerini Gençlik ve Spor Bakanlığına devrettik." dedi.
Marmara Üniversitesi ve Sivil Toplum Merkez Üssü (STMÜ) tarafından ortaklaşa düzenlenen "6. Sivil Strateji Sempozyumu", üniversitenin Göztepe Yerleşkesi İbrahim Üzümcü Konferans Salonunda başladı.
Sempozyumun açılışında konuşan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, gelişmiş ülkelerde güçlü toplumların en önemli üç paydaşının kamu, özel sektör ve sivil toplum olduğunu söyledi.
Bu üç paydaşın ortak hedefler doğrultusunda işbirliği içinde olduğu toplumlarda, demokrasinin de olumlu bir gelişim kaydettiğini vurgulayan Kurt, şöyle konuştu:
"Bu üç paydaşı ortak noktada buluşturabilen toplumlarda, sivil toplum kuruluşları, halkı ilgilendiren en önemli kararlarda hükümetleri, Meclis'i ve devleti yönlendirme görevi üstlenebilir. Böylelikle karar alma mekanizmalarında katılım yalnızca seçimlerle sınırlı kalmamış olur. Sivil toplum kuruluşları temsil ettikleri toplumun sözcüsü olarak devreye girer ve güçlü bir ses olarak kamuoyunda ağırlıklarını ortaya koyarlar. Temsili demokrasiden bugün çağdaş ülkelerin yönetim tarzı olan katılımcı demokrasiye geçişin en önemli aracı, üyelikleri gönüllülük esasına dayalı bağımsız sivil toplum temsilcileridir."
- Sivil toplum alanında ilk doktora programı
Sempozyumun düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Yüksel Demirkaya, üniversitelerin eğitim ve bilimsel araştırmalardan sonra temel görevlerinden birinin, toplumsal fayda üreten faaliyetleri başlatması ve toplumun değişik sektörlerini bir araya getirebilmesi olduğunu söyledi.
Demirkaya, 6 yıl önce kurulan "Yönetici ve Sivil Toplum Kuruluşları" adlı yüksek lisans programı ile başlattıkları etkinliklerin artacağına inandığını dile getirerek, "İnşallah Sayın Rektörümüzün destekleriyle bir doktora programıyla da taçlandırdığımız takdirde, Türkiye'de sivil toplum alanında kurulmuş ilk doktora programı olacak." dedi.
Sivil Toplum Merkez Üssü (STMÜ) Temsil Heyeti Üyesi Ömer Faruk Terzi ise STMÜ'nün 4-5 yıllık bir serüveni olduğunu, oluşumun henüz kamuoyu ile paylaşılmadığını anlattı. Üniversitelerin dışında Türkiye'de sivil toplumun daha nitelikli hale gelmesi için gayret göstereceklerini belirten Terzi, "Türkiye'de vatanını, milletini seven, ülkesine hizmet eden insanlar çok. Önemli olan bunların koordine edilmesi. Biz de elimizden geldiğince bu işin merkezinde olmayı ve bunları koordine etmeyi istiyoruz." diye konuştu.
- "Dernek sayısı yüzde 49 arttı"
Sempozyumun ilk oturumunda konuşan İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkileri Genel Müdürü Ahmet Türköz de 2004'ten bu yana dernek sayısında yüzde 49 artış olduğunu bildirdi.
Türköz, "Bugünkü dernek sayımız 103 bine yaklaştı. Aslında 123 bindi temmuz ayına kadar. Dernek hüviyetinde olan spor kulüplerini Gençlik ve Spor Bakanlığına devrettik. Ayrı bir sivil toplum tüzel kişiliği olarak spor kulüpleri ismiyle hukuk düzeni içinde var oldu. 18 bin 800 civarında spor kulübümüzü, derneğimizi, Gençlik ve Spor Bakanlığına emanet ettik." dedi.
Yazar-yönetmen Okan Özbay ise yıllardır sivil toplumun içinde olduğunu, 5 yıldır da dijital alanda çalışmalar yaptığını anlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 Mart'taki "Metaverse" konulu forumda dijital seferberlik ilan ettiğini anımsatan Özbay, "Dijital seferberlik kavramı üzerine uzun uzun konuşmak isterim ama kısaca bu ülke için, bu ülkenin Cumhurbaşkanı o kadar değerli bir konu olarak görmüş ki dijitalleşmeyi ve dijital dönüşümü, iki sefer üstüne basa basa dijital seferberlik ilan ettiğini ifade etti." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu forumda yeni dijital teknolojiler ve dijital tröstlerden de bahsettiğini aktaran Özbay, "Belki de dünya liderleri içinde ilk kez Cumhurbaşkanımız, dijital hukuktan bahsetti. Dolayısıyla değerli bir konuşmaydı. Dijital uyum bu çerçevede ele alındığında şu anda artık daha da önemsenmesi gereken bir noktada." dedi.
- "Sivil toplum olaylara çok daha hızlı müdahale ediyor"
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, sivil toplumun önemine dikkati çektiği konuşmasında, "Bazen devletin geciktiği, gardını alamadığı durumlarda bakıyorsunuz sivil toplum çok daha hareketli, acil, hızlı olaya intikal ediyor." ifadelerini kullandı.
17 Ağustos 1999 depremini örnek gösteren Türkmen, şunları söyledi:
"Yaşı genç olanlar hatırlamıyorlar. 17 Ağustos depreminde ne yazık ki devletimiz deprem bölgesine günlerce sonra ulaştı maalesef. Ama bakıyorsunuz depremin hemen sabahı sivil toplum kuruluşları afet bölgesinde oldu. Kimi bir çadır kurdu, insanlara giyecek, yiyecek dağıttı, sağlık hizmeti yapmaya çalıştı. Devlet arkadan geldi. Sivil toplumların böyle mobilize olma imkanı da var. Bu aslında ülke adına da önemli bir zenginliktir. Biz buna inanıyoruz. Bir belediye başkanı olarak söyleyebilirim ki bazen bizim yapamadığımızı ya da yapmakta geç kaldığımızı sivil toplum çok rahatlıkla ve hızlıca yapabiliyor. Bu bir kazanımdır. Günün sonunda demokrasimiz açısından da sivil toplum olmazsa olmazımızdır."
Oturumda Dr. Öğretim Üyesi Roza Süleymanoğlu Dinçer ile Girişimci İş Adamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç da konuşma yaptı.
Sivil toplum, yönetişim, stratejik yönetim ve kamu yönetimi alanında akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin konuşmalar yapacağı sempozyum, yarın sona erecek.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.