6 bin kişi etkilendi

6 bin kişi etkilendi

6 bin kişi ishal geçirdi.

Aksaray'da son bir haftada ishal vakalarının sayısı 6 bine yaklaştı. Nedeni anlaşılamayan ve Şereflikoçhisar, Siirt ve Konya'da da görülen rahatsızlığın sudan kaynaklandığı iddia edildi. Ancak su da temiz çıktı.

İshal vakalarıyla sarsılan Aksaray'da şehir şebekesindeki su temiz çıktı. Ancak şebekenin eski olması yüzünden suya bazı maddelerin karışmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Belediye yetkilileri, kimyasal ve toksik asit tespit edilemeyen suyun temiz olduğunu savunurken Aksaray Valisi Sebati Buyuran, “Batı ülkelerinde sıkça rastlanılan ishal etkeni yaygın virüsler araştırılıyor” açıklamasını yaptı. Aksaray'da 13 Mayıs'ta, Şereflikoçhisar'da 16 Mayıs'ta başlayan ishal ve kusma vakaları üzerine yapılan ilk incelemelerde suda kimyasal ve toksik kirliliğe rastlanmamıştı.

Ancak dün Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklama kafaları daha da karıştırdı. Yaklaşık 6 bin kişiyi etkileyen hastalıkğa yönelik laboratuvar çalışmalarının sonuçlaması üzerine bir açıklama bakanlık, Aksaray ve Şereflikoçhisar'da görülen ishal vakalarının sudan kaynaklandığını bildirdi, her iki yerleşim yerinde de su klorlamasının yeterli seviyeye getirildiğini kaydetti. Bakanlık açıklamasında, şöyle denildi: "Hastalık etkenini bulmaya yönelik ayrıntılı laboratuvar çalışmaları bugün sonuçlanmıştır. Hastalardan alınan örneklerde birden fazla etken tespit edilmiştir. Bu etkenler Adenovirüs, Rotavirüs, Norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakterilerdir. Vakaların her iki yerleşim biriminde de su kaynaklı bir bulaşma şeklinde başladığı ve bunu takiben hasta kişilerden sağlam kişilere bulaşma şeklinde devam ettiği anlaşılmıştır."

İHMAL YOL AÇTI

Açıklamaya göre; Aksaray'da yeterli su klorlaması yapılmakla birlikte lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi döneminde kirlenme oldu. Şereflikoçhisar'da ise şebeke suyundaki kirlilik sonucu vakalar ortaya çıktı. Bakanlık, her iki yerleşim yerinde de yeni vaka başvuru hızında önemli azalmalar görüldüğünü kaydetti.

Açıklamada ayrıca Siirt'te görülen vakaların da su kirliliğinden kaynaklandığı belirtilerek tetkik çalışmaların sürdürüldüğü vurgulandı.

Kaynak:Haber Kaynağı