500 yıllık camiyi yıkacaklar

500 yıllık camiyi yıkacaklar

Bulgaristan’daki Osmanlı emanetlerine yönelik saldırılar sürüyor. Sofya'daki metro inşaatı bahane edilerek Sofya’nın tek açık camii olan 500 yıllık Kadı Seyfullah Efendi Camii yıkılıyor.

Mimar Sinan tarafından tasarlanan ve Avrupa’nın en eski camilerinden biri olan caminin hemen yanında yapılan kazıların cami duvarlarında çatlaklar meydana getirdiği tespit edildi. Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü bir basın açıklaması yaparken; Vakit’e konuşan Bulgaristan Başmüftü Vekili Vedat Ahmet, yaptıkları müracaatlara hiçbir cevap alamadıklarını söyledi.

Bulgaristan yine bir Osmanlı eserine yapılan saldırı ile gündeme geldi. Bulgaristan’daki Osmanlı emanetlerine yönelik saldırılar hız kesmeden sürüyor. Sofya'daki metro inşaatı bahane edilerek Sofya'daki tek açık camii olan Kadı Seyfullah Efendi Camii yıkılıyor.

SOFYA’NIN TEK VE 500 YILLIK CAMİİ TEHLİKE ALTINDA

Caminin hemen yanında yapılan kazıların cami duvarlarında çatlaklar meydana getirdiği tespit edildi. Tehlikeli inşaatın Müslümanları tahrik ederek devam etmesi üzerine Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü olayla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Yapılan basın toplantısında Başmüftü Dr. Mustafa Hacı konuyla ilgili olarak Kültür Bakanlığı ve Ulusal Kültür Anıtları Enstitüsü'nü haberdar ettiklerini, fakat herhangi bir sonuç alınamadığını belirtti. Başmüftü Hacı; “Bütün uyarılara rağmen kazı ve inşaat işlerine devam edilmektedir. Bu da 5 asırlık bir kültür anıtı olan Kadı Seyfullah Efendi Camii’ni tehlikeye düşürmektedir” dedi.

CAMİ, ŞEHRİN EN BÜYÜK SİMGESİ

Caminin en dikkat çekici özelliği geniş kubbesi ve minare yüksekliğidir. Sofya'nın göbeğinde, şehrin en büyük caddesi olan Mariya Luiza Caddesi'nde bulunan Camii, Molla Efendi Kadı Seyfullah adında bir hayırsever kurduğu için onun adı ile anılıyor. Evliya Çelebi'nin “Sofya'da en güzel minaresi olan cami” olarak vasıflandırdığı cami dört adet köşe kubbesinin ortasında yükselen büyük kubbesi ve tek minaresiyle bugün adeta başkentin simgesi durumundadır. Caminin son temel onarımı Türkiye Büyükelçisi Fethi Bey tarafından finanse edilerek 1920'li yıllarda yapılmıştır.

OSMANLI’NIN INTIKAMINI ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

Diğer taraftan son yıllarda Bulgaristan’da yükselen İslâm karşıtı saldırılar da büyük dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan Başmüftülüğü ve 16 bölge müftülüğünün yayınladığı bildiride Osmanlı’nın emaneti olan Bulgaristan Müslümanlarının çok ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu dile getirilmişti. Yayınlanan bildiride Müslümanlara karşı son yıllarda hızla artan ırkçı saldırılara, Bulgaristan devletinin politikalarına ve izin verilmeyen cami ve İslâm Merkezi yapımına değinilmişti. Bulgaristan Müslümanlarına karşı sürdürülen zulmün en büyük göstergelerinden olan ve 1598 yılında Bosnalı Mehmet Paşa adında hayırsever bir zengin tarafından Mimar Koca Sinan’a yaptırılan Kara Cami, şimdilerde kilise olarak kullanılıyor.

MÜRACAATLARIMIZA CEVAP ALAMADIK

Vakit’e konuşan Bulgaristan Başmüftü Vekili Vedat Ahmet de yaptıkları müracaatlara hiçbir cevap alamadıklarını söyledi. Caminin Avrupa’nın en eski camilerinden biri olduğunu söyleyen Ahmet, Osmanlı’nın emaneti olan Bulgaristan Müslümanlarının çok ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu dile getirdi. Camii hakkında da bilgi veren Ahmet; “Sofya Banyabaşı Camii olarak da bilinen Kadı Seyfullah Efendi Camii, Avrupa'nın en eski camilerinden birisidir. Mimar Sinan tarafından tasarlanan camii, 1566 yılında yapıldı. Bulgar makamlarının ve ırkçı partilerin faaliyetlerine rağmen cami bugün Sofya'da ibadete açık kalabilen tek camidir. Geçtiğimiz yıllarda Bulgaristan'da ırkçı görüşleriyle tanınan ATAKA partisinin üyeleri, caminin yanına bir çadır kurarak, camilerde ezan okunmasının yasaklanması için imza kampanyası başlatmıştı” diye konuştu.

Vakit