50 MİLYON VATANDAŞIN KİMLİK BİLGİLERİ SIZDI
50 milyon Türk vatandaşının kişisel bilgilerini içeren bir veri tabanı online postalandı.
Bloomberght'nin haberine göre, bilgisayar korsanları, yaklaşık 50 milyon Türk vatandaşının kişisel bilgilerini içeren bir veri tabanını online postaladı. Bu, benzerlerine göre en büyük bilgi sızma olaylarından birini işaret ediyor.
Associated Press'te yer alan haberde, bu sızmanın gerçekliğini denemek için 10 Türk vatandaşının kimlik numarasının isimleri ile karşılaştırdığı ve bunların sekizinin doğru çıktığı kaydedildi.
Veri tabanında 49,611,709 kişinin bilgileri bulunuyor ve bu bilgiler arasında, vatandaşlık numarası, adresler, doğum tarihleri ve ebeyn isimleri yer alıyor. Bu bilgilerin, hırsızlık ve yolsuzluk olaylarında kullanılma riski bulunuyor. Yetkililer, AP'ye, konu hakkında yorumda bulunmadı.
Öte yandan, bu verilerin sızdığına ilişkin iddialar daha önce de gündeme gelmişti. Bilgilerin çalınmasından sorumlu olan hacker grubunun ise Anonymous olduğu öne sürülmüştü. Verilerin 2008 yılına ait olduğu da iddialar arasında.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Sanal korsanlar, 50 milyon Türk vatandaşının kişisel bilgilerinin yer aldığını iddia ettikleri veri tabanını internette yayınladı. Veri tabanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kimlik bilgilerini de yayınladılar.
BOZDAĞ'DAN FLAŞ AÇIKLAMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kimlik bilgilerinin sızdırılma iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Adalet Bakanı Bozdağ konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'Nereden sızdı, nasıl sızdı araştırılması gerekir' dedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin bazı internet sitelerinde yer alan haberler üzerine soruşturma başlatıldı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'da dan Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarına ilişkin açıklama geldi.
Bozdağ'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri siyasi partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.