3 aşamalı general kurtarma planı
Yakalama kararı verilen 102 Balyoz sanığının cezaevine girmemesi için Genelkurmay'da saatler süren bir toplantı yapıldığı ortaya çıktı.
İddialara göre, YAŞ'a kadar üç aşamalı 'oyalama taktiği' uygulanacak. Tutuklamaya itiraz bunIardan ilki. Dilekçeler bile Genelkurmay'da hazırlandı...
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz cuma günü aralarında muvazzafların da bulunduğu 102 isim hakkında yakalama kararı verdi. Dün akşam itibarıyla teslim olan olmadığı gibi, sanıkların tamamı reddi hakim ve tutuklamaya itiraz başvurusunda bulundu. Ankara Kulisleri'ne yansıyan bilgilere göre bu girişimin arkasında üç aşamalı bir taktik yatıyor.
GENELKURMAY'DA GİZLİ TOPLANTI
Hukuki manevraların öncesinde hareketli saatler yaşandı. Cuma günü İstanbul 10. Ağır Ceza Mah-kemesi'nin 102 sanık hakkında tutuklama kararı vermesinden sonra Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğ. Hıfzı Çubuklu başkanlığında, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı adli müşavirleri toplantı yaptı. Saatler süren toplantıda üç aşamalı bir yol haritası belirlendi. İlk aşamada 'hiç kimsenin cezaevine girmemesi' yönünde bir taktik çalışma başlatıldı.
Bu plana göre YAŞ toplantısı bitene kadar oyalama taktiği uygulanacak. Bu kapsamda tutuklamaları gerçekleştirecek Merkez Komutanlıkları'nın kararı geç tebliğ etmesi gibi formüller karara bağlandı. Kararın tebliği ve gözaltı durumu olursa da sanıkların "hastalanması' planlandı. Böylece bir haftalık sağlık raporları ile cezaevine girmeme yolu denenecek.
DİLEKÇELERİN HEPSİ KARARGAHTA HAZIRLANDI
Terfi dosyaları YAŞ'ta görüşülecek bazı subayların her şekilde cezaevine girmemesi için tutuklama kararına itiraz edilmesi bir başka manevra. Bu yöntemle en az bir hafta kazanılması planlanıyor. Tutuklamaya itiraz ve reddi hakim dilekçeleri bizzat Karargah'ta hazırlanarak muhataplarına faks, e-mail ya da kurye ile yollandı.
'CEZAEVİNE GİRMEMELİLER'
Edinilen bilgiye göre "taktik toplantısı' bizzat Genelkurmay Başkanlığı tarafından planlandı. Kulislere göre tutuklama kararı verilen kişilerden bazıları hakkında iddianame yazılsa ve darbe yoluyla hükümeti devirmeye teşebbüs etseler de terfi ettirileceği için "1 gün dahi cezaevinde tutuklu kalmamaları' gerekiyor.
GÖSTERMELİK EMEKLİLİKLER
Kulislere göre kamuoyunun tepkisini dindirmek için bazı sanıklar emekli edilecek. "Feda edilecekler' arasında İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı yazdığı iddiasıyla yargılanan Albay Dursun Çiçek de var. Birkaç takviye isimle sivil kanat ikna edilmeye çalışılacak. Yol haritasının bir diğer ayağı sanıkların terfi ettirilmeyip bir yıl süreyle aynı konumda kalmaları. Fakat hukukçular, bu çabaların yargı sürecine müdahale ve ceza kanununa göre suçlulara yardım olarak işlem görebileceğine dikkat çekiyor.
AVUKATI: İTİRAZLAR TUTUKLAMAYI DURDURMAZ
‘Balyoz Planı’ davası kapsamında verilen yakalama emrine 1. Or du eski Komutanı Orgeneral Çetin Doğan da itiraz etti. Doğan’ın avukatı Celal İlgen, müvekkilinin sağlık durumu nedeniyle hakkındaki yakalama kararının dur durulması için mahkemeye başvurduklarını söyledi. İlgen, müvekkilinin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu, tedavisinin hastanede devam ettiğini kaydetti.
İlgen, bir gazetecinin “Hakkında yakalama kararı çıkartılanlar teslim olmaya gelirlerse tutuklama olacak mı?’’ şeklindeki sorusu üzerine ise yaptıkları itirazın uygulamayı dur durmadığını vurguladı. Ancak mahkemenin itirazlar sonuçlanıncaya kadar yakalama emrinin dur durulmasına karar vere bileceğini dile getirdi. Dün itibarıyla yakalama emrine 83 kişinin itirazda bulunduğu bildirildi. 30 dilekçede reddi hakim talebine de yer verildi.
Bugün