28 Şubat sürecinde katsayı uygulamasıyla tarumar edilen mesleki eğitimin çok güçlü bir şekilde küllerinden yeniden doğdu

28 Şubat sürecinde katsayı uygulamasıyla tarumar edilen mesleki eğitimin çok güçlü bir şekilde küllerinden yeniden doğdu

Türkiye'nin ilk gastronomi eğitimi verecek okulu Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katıldığı törenle açıldı.

Açılış töreninde Türkiye'nin ilk gastronomi mesleki ve teknik Anadolu lisesini Nevşehir'de açmaktan mutluluk duyduğunu belirten Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 28 Şubat sürecinde katsayı uygulamasıyla tarumar edilen mesleki eğitimin çok güçlü bir şekilde küllerinden yeniden doğduğunu anlattı. Katsayı uygulamasının akademik olarak başarılı öğrencileri mesleki eğitimden uzaklaştırdığını ve okullar arası başarı farkının derinleştirdiğini ve iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirilemez hâle getirdiğini kaydeden Özer, 2012 yılında uygulamanın kaldırılmasının ardından tüm millî eğitim bakanlarının, bürokratların mesleki eğitimi ayağa kaldırmak için çok ciddi projeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Artık meslek liselerinin akademik olarak başarılı öğrencilerin gittiği okullara dönüştüğünü belirten Özer, "Yüzde 1'lik başarı diliminden öğrencilerin geldiği meslek liselerimiz var. Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi... İnşallah bu lisemiz de artık yüzde 1'lik başarı diliminden öğrenci alacak." dedi.

Döner sermaye kapsamında yapılan üretimin kapasitesini de artırdıklarına işaret eden Bakan Özer, şu anda gelinen noktada 2 milyar liralık üretime ulaştıklarını söyledi. Bunun öğrencilerin el becerilerinin gelişmesi, yaparak öğrenmeleri ve mezuniyet sonrası istihdam edilmeleri için önemli olduğunun altını çizen Bakan Özer, "Aynı zamanda öğrencilerin ve öğretmenlerin üretime yaptıkları katkı kadar pay alabilmeleri sağlandığı için önemli çünkü 2 milyarlık gelirin 100 milyonunu öğrencilerimize 200 milyonunu da öğretmenlerimize katkı payı olarak dağıttık." dedi. Kovid-19 salgını sürecinde meslek liselerinin maske, dezenfektan gibi o günlerde temininde güçlük çekilen ürünleri ürettiğini de hatırlatan Özer, böylelikle salgının çok daha rahat bir şekilde atlatılmasının sağlandığını kaydetti.

Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Meslek liselerinde AR-GE merkezleri kurduk çünkü ülkelerin gelişmesinde fikrî mülkiyet çok kritik. Patent, faydalı model, marka, tasarım tescili ve bunların ticari üretimi için 50 AR-GE merkezinin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Külliye'de yaptık. Son 10 yılda Millî Eğitim Bakanlığının tescil ettirmiş olduğu ürün sayısı 2,9'du. 2022 yılındaki hedefimiz 7 bin 500 ürünün tescilini almaktı. 2022 yılı bitmeden 8 bin 300 ürünün tescilini aldık. Bu ürünlerin 162'si ticarileştirildi. Meslek liseleri artık yurt dışına ihracat yapıyor, ihracat yaptığı ürünü de kendisi üretiyor. Bakın o katsayı uygulamasının, 28 Şubat sürecinin getirmiş olduğu enkazdan gerçekten devasa, ülkenin tüm ihtiyacını karşılayan güçlü bir mesleki eğitim doğdu."

Ayrıca Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelerin çırak, kalfa ve usta ihtiyacını gidermek için kritik olan mesleki eğitim merkezlerini de güçlendirdiklerini kaydeden Özer, "25 Aralık 2021 tarihinde 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda çok önemli bir değişiklik yaptık. O tarihte tüm Türkiye'de çırak kalfa sayısı 159 binken Sayın Cumhurbaşkanımız hedef koydu. 2022 yılında Türkiye'deki çırak kalfa sayısını 1 milyona çıkaracağız diye. Bugün 1 milyon 200 bin çırak ve kalfa var." diye konuştu.

Bugün ilk mesleki teknik Anadolu lisesi açılan gastronomi alanında da seferberlik başlattıklarına değinen Özer "Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde yürütmüş olduğumuz gastronomi ile ilgili geleneksel Türk mutfağının gün yüzüne çıkması, inovatif yaklaşımlarla yeniden tüketimde aktif olarak kullanılması, onun envanterinin çıkarılması, kayıt altına alınmasıyla ilgili Gastronomi seferberliği başlattık ve bunun için de farklı illerimizde akademiler kurmaya başladık ama ilk liseyi açmak, Nevşehir'e nasip oldu." dedi.

Emek veren herkese çok teşekkür ettiğini belirten Özer, burada Kapadokya Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa bir hedef için farklı birimlerin buluştuğu bir yönetim modeli inşa edileceğini söyledi. Özer, Kapadokya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yalnızca eğitim verilmeyeceğini, aynı zamanda gastronomiyle ilgili AR-GE çalışmaları da yapılacağını aktardı. Bakan Özer, okulun hayırlı olmasını dileyerek sözlerini noktaladı.

Açılış törenine Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in eşi Nebahat Özer, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ile davetliler katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.