28 Şubat davası başladı

28 Şubat davası başladı

103 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçundan yargılanacağı davanın ilk celsesi, Ankara Adliyesi'nde başladı.
 
Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, emekli orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan ve Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz gibi isimlerin yer aldığı 103 sanığın yargılanacağı davanın ilk celsesi, bugün başladı. Ankara 13 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi sanıklar cezaevi aracı ile Adliyeye getirildi.
 
Dava nedeniyle polis ekipleri, sabah saatlerinden itibaren Ankara Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. TOMA'lar da adliye önünde hazırda bekletildi. Davayı takip edecek basın mensupları da sabahın erken saatlerinde Adliyeye geldi.
 
Ankara Adliyesi’nde yan yana bulunan 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin arasındaki duvar yıkılarak oluşturulan geniş salonda yapılan duruşm, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca salona kurulan görüntü ve ses sistemi ile kayıt altına alınacak.
 
Görüntü kayıtlarını, yazılı tutanağa dönüştürürecek olan mahkeme kalemi, bunları, daha sonra taraflara verecek.
 
Duruşma, kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasıyla başlayacak. İddianamenin okunması için TRT'den iki spiker hazır bulunacak.
 
İlk olarak, tutuklu sanıkların ifadelerinin alınacağı duruşmalar, 6 Eylül'e kadar sürecek.
 
Soruşturmanın özeti
 
Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Savcıları Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturmasında, ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildi.
 
Aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan, Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün de bulunduğu 76 kişinin tutuklandığı soruşturma sırasında, tutuklananlardan Albay Mehmet Haşimoğlu, tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.
 
Soruşturma kapsamında ifade veren ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.
 
Soruşturmayı yürüten savcılık, hazırladığı iddianameyi, 22 Mayıs 2013’te, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
 
Ağırlaştırılmış müebbet istemi
 
İddianamede, 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan, ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istendi.
 
Dönemin hükümet ortağı DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller ile İçişleri Bakanı Meral Akşener'in, "mağdur" olarak gösterildiği iddianamede, eski Bakanlar Hasan Celal Güzel, Teoman Rıza Güneri ve Şevket Kazan, kapatılan Refah Partisi'nin milletvekilerinden Şeref Malkoç ve Mehmet Bekaroğlu ile kapatılan Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı, eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 481 kişi "müşteki/mağdur" olarak yer aldı.
 
"Acilen verilen bir talimat"
 
Suç tarihinin, "8 Temmuz 1996 ve sonrası" olarak geçtiği iddianamenin "şüpheliler" kısmında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ilk 4 sırada gösterildi.
 
İddianamedeki, "Sincan'ın işlek caddelerinde tankların ve zırhlı araçların 4 Şubat 1997'de yürütülmesi, planlı bir tatbikat ve hareket olmayıp, 3 Şubat 1997'de acilen verilen bir talimat üzerine gerçekleşmiştir" değerlendirmesi dikkat çekti.
 
İddianameyi kabul eden mahkeme, 38 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Halen 37 sanığın tutukluluk hali sürüyor.
 

Ankara Adliyesi '28 Şubat' duruşmasına hazır

28 Şubat postmodern darbesi sorumlularının ilk kez hakim karşısına çıkacağı Ankara Adliyesi’nde hazırlıklar tamamlandı.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarıyla Refahyol hükümetini devirmekle suçlanan 103 sanık, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın sağlık sorunları sebebiyle davaya katılmaması, diğer sanıkların ilerleyen saatlerde adliyeye gelmesi bekleniyor.

Hazırlıklarını tamamlayan emniyet güçleri, sabah saatlerinde adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Davayı izleyecek basın mensupları da adliyeye geldi. 



ROTAHABER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.