"2012 ve 2023 hedeflerinden şaşmadık"
2009 yılında ihracatın yüzde 17, ithalatın ise yüzde 25 azalacağını kaydeden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Bu, 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden ve 2012 yılındaki 200 milyar dolar'lık ihracat hedefinden bir sapma anlamına gelmiyor" ded
3. Uluslararası Kümelenme Konferansı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye ekonomisinin resesyona girmesi beklentilerinin hatırlatılması üzerine, "Biz söylentiye bakmıyoruz. Bizim yaptığımız çalışmalar; akademik çalışmalara, Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndaki arkadaşlarımızın çalışmalarına dayanır. Daha önce söyledik; 2009 yılında ihracat yüzde 17 ithalat yüzde 25 azalacak. Tabi bu bizim 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden ve 2012 yılındaki 200 milyar dolar'lık ihracat hedefinden bir sapma anlamına gelmiyor. Sadece 2009 yılında geçen seneki gibi rekorlar kıramayacağımız ortada. Artık rekorlar kırılmayacak ama birinci ve ikincilik olacak" dedi.
"İthalatın azalacağı bir dönemde ara malı ithalatı yerine kendi aramalımızı kullanacağız" diyen Bakan Tüzmen, "İhracatın ithalatı karşılama oranı daha yüksek çıkacak. Cari açığın daha az olacağı bir dönemi yaşayacağız. Bunlar iyi göstergeler. Bu dönemi etkili kullanmak için de Uluslar Arası Kümelenme Konferansını Türkiye'de yapıyoruz. Türkiye ilk defa tarihinde 2009 Mart ayına kadar kümelenme projelerini tamamlıyor. Bu kümelenmeler sağlandığı zaman, ihracatın kalıcı olarak ileriye doğru gitmesi için önemli olacak" şeklinde konuştu.
Kasım ve Aralık ayı ihracat rakamlarının düşük geleceğini ve kendilerinin bunu daha önce de söylediğini hatırlatan Tüzmen, "Yüzde 22 azalma var. Aralık'ta da böyle olacak. Ancak AB ülkelerine gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelere bakıldığında; yüzde 30, yüzde 80, hatta bazı ülkelerde yüzde 100'e varan düşüşler var. Biz bundan daha az hasarla çıkmaya çalışacağız" dedi.
ABD'nin Türk demir-çelik ürünlerine uyguladığı anti-damping önleminin kaldırılmasıyla ilgili olara da Bakan Tüzmen, "Bu, bizim uzun süredir yaptığımız bir mücadeledir. ABD'nin Türk demir-çelik ürünlerine yaptığı bu uygulama, Türkiye'nin hukuki çalışma ve mücadelesi sonunda ABD'nin Türk demir-çelik ürünlerine koyduğu dampingin kaldırılması ve anti-damping vergisini kalkması, gerçekten bizim açımızdan çok önemli. Amerikan pazarına daha rahat bir şekilde demir-çelik ürünlerinin pazarlanması daha kolay olacak" şeklinde konuştu.
Tüzmen şöyle devam etti: "2003 yılında ABD'ye 400 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyorduk. 8-9 milyarlık ticaret içinde 400 milyon dolar dış ticaret fazlamız söz konusuydu. Şimdi 12 milyar dolarlık ticaretimiz var. 8 milyar dolar ithalat, 4 milyar dolar ihracat. Bununla birlikte 4 milyar dolar açık verir hale geldik. Neden? Çünkü Dolar-Türk Lirası paritesini, doların baş aşağı gitmesi, Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesi ihracatı değiştirdi. Bu yeni dönemde dolar, Türk Lirası paritesini biraz Türkiye'nin yararına olması nedeniyle ABD'ye olan ihracatımız artacak."
Kaynak: