20 Sniper silah ve Şener Eruygur

20 Sniper silah ve Şener Eruygur

Ergenekon sanığı, Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur’un usulsüz şekilde 20 sniper silahı aldırdığı ortaya çıktı.

Ergenekon sanığı Jandarma eski Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'la ilgili çarpıcı bir belge ortaya çıktı. Eruygur'un 'gizli haber alma işleri' için tahsis edilen ödenekten, usulsüz yollarla 20 adet Sniper (keskin nişana) silahı aldırdığı tespit edildi. Er-genekon'dan bir dönem tutuklu yargılanan Atatürkçü Düşünce Demeği (ADD) eski Başkanı Eruygur'un, Sniper alımını inceleyen Maliye müfettişleri 189 bin 835 İngiliz pound ödeme yapılan 20 tüfek ve 20 bin mermi alımının 'yönerge hükümlerine aykırı' olduğunu belirledi. Müfettişler sniper alımının gizli ödenekten karşılanmasının uygun olmadığını kayıtlara geçirdi. Müfettişlerin raporu Ergenekon davasının delilleri arasına girdi.

Usulsüzlükler belgelendi

Jandarma Genel Komutanlığı, 9 Eylül ve 3 Aralık 2002 tarihlerinde akrede-tif (kredilendirme) yöntemiyle Atakent firması aracılığı ile İngiltere'deki Accuracy İnternational Limited firmasına 20 adet tüfek siparişi verdi. AW serisi keskin nişana silahlan (sniper) ve 20 bin mermi karşılığında İngiliz firmasına 189 bin 835 pound ödeme yapıldı. Maliye müfettişleri ödeme dosyası üzerinde yaptığı incelemede usulsüzlükleri tek tek tespit etti. Silahların teslimat yeri olarak İngiltere ha vaalanındaki FOB (Free on Board) belirtilirken Jandarmaya hangi nakil yoluyla teslim edildiği bilgisine ulaşılamadı. Müfettişler, "Silah alımının gizli haber alma işle ri için tahsis edilen ödenek kaleminden satın alınmasının raporun 3. bölümünde yer alan yönerge hükümlerine uygun değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Olay savcılığa intikal etti

Müfettişler Merkez Bankasında 30 Haziran 2010 tarihli yazı ekinde temin edilen ak-redetif dosyasını da inceledi. Silah ve mühimmatın sevkiyat tarihinin Mayıs 2003 olduğunu belirleyen uzmanlar, bunun üzerine Mali Suçlan Araştırma Kumlu Baş-kanlığı'nın 22 Ekim 2010 tarihli 14532 sayılı yazısı ile Gümrük Müsteşarlığından 1 Ocak 2003 -1 Temmuz 2003 tarihleri arasında alıası Jandarma Genel Komutanlığı veya Atakent şirketi, göndericisi Accuracy veya Atakent şirketi olan ithalat işlemlerine iliş-kin bilgi istedi. Cevap alındığında konuyu savcılığa intikal ettireceğini belirten müfettişler, Jandarma Genel Komutanlığı'nın Merkez Bankası Akara Şubesi Dış Ticaret Servisi'ne yazdığı 27 Ağustos 2002 tarih ve 299340 sayılı şu yazısına atıfta bulundu: "Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyaa için ilişik proforma faturada cinsi miktarı yazılı 3 kalem malzeme İngiltere'de yerleşik Accuracy firmasından ithal yoluyla satın alınacaktır. Accuracy firması lehine yüzde 100 gayri kabili rücu teyitli 180.985,50 GBP'lik (İngiliz poundu) akreditif açılmasını.

Ek ödeme bile yapmışlar

MÜFETTİŞLERİN yaptığı incelemede mermi bedellerindeki artış nedeniyle yapılan 8 bin 850 poundluk ödeme dikkat çekti. "Atakent firmasının 14 Kasım 2002 tarih ve AT/AI/030 sayılı proforma faturasında alımı yapılacak mermi bedellerindeki fiyat artışı nedeniyle açılmış akreditif tutarını Jandarma Genel Komutanı M. Şener Eruygur imzalı 21 Kasım 2002 tarihli talimat ile 8 bin 850 GBP daha ^ ilave edilmiştir" notu dosyaya eklendi. Alınan malzemenin teslim alındığına ilişkin belgeye de ulaşıldı. Jandarma Genel Komutanlığı'nın Merkez Bankası Akara Şubesi Dış Ticaret Servisi'ne gönderdiği 13 Kasım 2003 tarih ve 385673 sayılı yazıda "Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyacı için Accuracy firmasından 43713 numaralı akredetif kapsamında satın alınan 189.835,50 GBP tutarındaki 3 kalem malzeme firmasında sevk edilmiş olup teslim alınan malzemelerin yapılan muayenesinde tamamı kabul edilmiştir" deniliyor.

Hiçbir silah gizli alınmaz

TSK içerisinde uzun yıllar görev yapmış emekli bir asker bu tarz bir alımın söz konusu olamayacağını söyledi. Kendisinin de uzun yıllar bu tarz silah ve mühimmat alım işlerinde görev yaptığını belirten emekli asker, akreditif uygulamasının alımlarda kolaylık sağladığını vurgularken gizli ödenek diye bir şeyin olmadığını savundu. Silah mutlaka bildirilir Burada kastedilenin 'örtülü ödenek' olabileceğini vurgulayan subay, "İnceleme raporunda adı geçen yönergeye bakılması gerekiyor. Ama uçak bombaları dahil hiçbir silah ve mühimmat bu şekilde 'gizli' alınmaz. Bunu neden gizli ödenekten alıyorlar? Silahlı Kuvvetler'de ne alınırsa bu bilinir ve bildirilir. Maliye müfettişleri de fatura üzerinden inceleme yapabilir" diye konuştu.

Neler alındı?

* 20 adet Sniper (Etkili menzili 1,5 kilometre)
* 20 adet silah dürbünü
* 20 adet yedek şarpi"
* 6 adet namlu değiştim^ kiti
* Namlu ağzı baskısı/ susturucu adaptör
* 15 bin adet 7.62 milimetre mermi (subsonic)
* 5 bin adet 7.62 milimetre mermi (HPS Match Grade) U Metal taşıma çantası

Bugün

Etiketler :