2 Milyon Doz Aşı Uygulandı
Pandemi başlangıcından bu yana Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişinin hastalıkla karşılaştı, yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması gerçekleşti
-Sağlık Bakanlığı, Pandemi başlangıcından bu yana Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişinin hastalıkla karşılaştığını, yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştiğini belirterek, "Bu sayı hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli değildir. Bu sebeple aşılanmanın kişisel ve toplumsal korunma için artarak devam etmesi çok önemlidir" açıklamasında bulundu.
Sağlık Bakanlığı, Pandemi başlangıcından bu yana Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişinin hastalıkla karşılaştığını, yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştiğini belirterek, "Bu sayı hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli değildir. Bu sebeple aşılanmanın kişisel ve toplumsal korunma için artarak devam etmesi çok önemlidir" açıklamasında bulundu.
Bakanlık yaptığı açıklamada, grip pandemisinin tüm dünyayı etkilemeye devam ettiğini belirterek, salgının yayılım hızını etkileyen en önemli faktörün, toplumda hastalığa karşı oluşan bağışıklık düzeyi olduğunu bildirdi. Bakanlık, salgının yayılma hızını etkileyen diğer önemli faktörlerün ise, korunma tedbirlerine riayet, iklim şartları, nüfus yoğunluğu ve hareketliliği olduğunu belirtti ve "Gribe karşı bağışıklık, hastalığı geçirmek veya aşı olmak suretiyle oluşmaktadır. Hastalık genellikle hafif ve orta şiddette seyretmekle birlikte, ciddi hastalık ve ölüm riski de bulunmaktadır. Bu sebeple aşılanma, kişileri hastalıktan koruduğu gibi, salgının yayılım hızını da azaltan en uygun yoldur" dedi.
-AŞILAMANIN UYGULANDIĞI ÜLKELERDE SALGININ YAYILIM HIZI AZALIYOR-
Bakanlık, salgının yayılım hızını etkileyen faktörler sebebiyle, hastalığın ülkeleri etkileme düzeyinin birbirinden farklılık gösterdiğini, Güney yarımküre ülkelerinde hastalığın Temmuz-Ağustos aylarında en yüksek seviyeye ulaştığını ve yaz dönemi ile birlikte oldukça azaldığını kaydetti. Bakanlık, Türkiye’nin de içinde bulunduğu kuzey yarımküre ülkelerinde ise, sürecin başlangıç döneminin, aşılama oranları, iklim özellikleri gibi faktörler sebebiyle hastalığın yayılma eğiliminin farklılık gösterdiğine dikkat çekti.
ABD, Kanada, İsveç, İsviçre gibi aşılamanın yoğun uygulandığı ülkelerde salgının yayılım hızında azalma ortaya çıktığını, henüz aşılamaya başlayamamış veya yeterince aşılama yapamamış ülkelerde ise, hastalığın yayılmaya devam ettiğini belirtti.
-YAKLAŞIK 2 MİLYON DOZ AŞI UYGULANDI-
Bakanlık, Pandemi başlangıcından bu yana Türkiye’de yaklaşık 4 milyon kişinin hastalıkla karşılaştığını, yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştiğini belirtti. Böylelikle Türkiye’de hastalığa karşı bağışık hale gelen kişi sayısının 6 milyon civarında olduğunun tahmin edildiğini bildiren Bakanlık, şunları kaydetti:
"Bu sayı hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli değildir. Bu sebeple aşılanmanın kişisel ve toplumsal korunma için artarak devam etmesi çok önemlidir. Hastalığın mevsimsel özelliği sebebiyle kış sonrasında azalması ve bir dahaki sonbaharda tekrar artma eğilimine girmesi beklenmektedir. Hastalık artık tüm illerimizde görülmektedir. 67 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştur. Hastalık her yaş grubunda görülmekle birlikte daha sık olarak çocuk-genç ve orta yaş nüfusta görülmektedir. Yaşlılar daha az hastalanmakla beraber, yaşlılarda hastalık daha şiddetli seyretmekte ve ölüme yol açabilmektedir. Hastalık, gebe ve lohusalar, kronik hastalığı bulunanlar ve okul öncesi çocuklarda daha fazla ölüme yol açmaktadır. Hayatını kaybedenlerin üçte biri 50 yaş altında ve sağlıklı olduğu bilinen kişilerdir. Ülkemizdeki haftalık ölüm sayıları hastalığın yayılım eğilimine paralel olarak belirli bir düzeyde seyretmekte olup, nüfusa oranı diğer ülkelerle benzerdir."
-HASTANELERDE 181 KİŞİ PANDEMİKTEN YOĞUN BAKIMDA YATIYOR-
Pandemik grip sebebiyle hastanelerde yatan hastaların 181’inin takip ve tedavisinin yoğun bakım ünitelerinde devam ettiğini bildiren Bakanlık, Pandemi aşısının dünyada 100 milyonun üzerinde uygulandığını ve Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre aşının yan etkilerinin mevsimsel grip aşısıyla benzer olduğunu açıkladı. Bakanlık, Türkiye’de de yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulandığını ve ciddi yan etkiye rastlanmadığını da bildirdi.
-ALO 184 SABİM HATTI ARANABİLİR-
Bakanlık, son günlerde aşıya artan taleplerin tüm sağlık kuruluşlarında ve bütün yaş gruplarına aşı yapılması suretiyle karşılandığını kaydederek, vatandaşlarca tespit edilen bir aksaklık olduğu takdirde ALO 184 SABİM hattının aranabileceğini belirtti.
10 yaş altında olup ilk aşı dozlarının üzerinden en az 3 hafta geçmiş çocukların ikinci doz aşılarını yaptırmalarının önemli olduğu vurgulanan açıklamada, okul çağında olan ve velileri tarafından aşılanmaları uygun görülen çocukların okullarda aşılanmalarına sağlık ekiplerimizce devam edildiği bildirildi.
Bakanlık ayrıca, vatandaşların gecikmeksizin aşılanmalarının önemli olduğunu vurgulayarak, aşı uygulaması sonrasında hastalıktan koruyucu bağışıklığın oluşmasının ortalama 10-14 gün sürdüğünü, aşı olanların kişisel korunma önlemlerine riayet etmeleri gerektiğinin altını çizdi ve aşının aile hekimlikleri, sağlık ocakları ve bütün hastanelerde ücretsiz olarak uygulandığı hatırlatıldı.