
11 Ayın Sultanı Rahmet Ayı RAMAZAN Ne Zaman Başlıyor?
Yeni hilalin görülmesi ile başlayan ve Şevval ayı hilalinin görülmesi ile biten Ramazan ayının gelişi her yıl olduğu gibi Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar tarafından heyecanla bekleniyor
Yeni hilalin görülmesi ile başlayan ve Şevval ayı hilalinin görülmesi ile biten Ramazan ayının gelişi her yıl olduğu gibi Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar tarafından heyecanla bekleniyor… 1446 Ramazan Ayı, 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan cuma günü akşamı ilk teravih ve ilk sahur ile başlamış olacak.
Hicri Takvim ve Zaman Araştırmaları Merkezi HİTAM'dan yapılan açıklamaya göre, "28 Şubat 2025 Cuma günü saat 03:44´de İçtimâ ve yine aynı gün saat 15:21´de Ru'yet olacak ve hilal ilk defa Hint Yarımadasından itibaren görülmeye başlayacak.
HİTAM tarafından yapılan açıklamada 1446 Ramazan hilali öncelikle Hint Yarımadası ile Asya, Afrika, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'da görülebileceği, 1 Mart Cumartesi günü Ramazan ayına başlanacağı ifade edildi.
İçtima ve ru’yet günü olan 28 Şubat 2025 Cuma günü, Ay Güneş'ten İstanbul'da 39 dakika sonra, Mekke'de ise 33 dakika sonra batacaktır. Güneş battığı anda Hilal Mekke'de 6.57° ve İstanbul'da 6.29° ufkun üstünde bulunacaktır. Hilal görülebilirlik kriterleri sağlandığından İstanbul ve Mekke'den Hilal görülebilecek.
Hilâlin, Hind Yarımadasından itibaren görülmeye başlanması nedeniyle 1 Mart 2025 Cumartesi günü 1 Ramazan olacaktır."
İslâm Alimlerince Kabul Edilen Genel Hilâl Görülebilirlik Kriterleri
26 Zilhicce 1398 / 27 Kasım 1978 tarihinde İstanbul’da yapılan “Ru'yet-i Hilal Konferansı”nda İslâm ülkelerini temsil eden alimlerce oy birliği ile alınan ve 21-23 Şaban 1437/28-30 Mayıs 2016 tarihlerinde yine İstanbul’da yapılan “Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi”nde teyit edilen kararlar şöyle:
1. İster çıplak gözle, isterse modern ilmin rasat metotlarıyla olsun, asıl olan Hilâl'in Ru'yetidir.
2. Astronomların hesapla tespit ettikleri Kameri aybaşlarına dinen itibar edilebilmesi için; yapılan tespitlerin, Hilâl'in Güneş battıktan sonra ve görüşe mâni engellerin bulunmaması durumunda gözle görülebilecek şekilde ufukta fiilen mevcut olması esasına dayandırılmaları gerekir ki, bu Ru'yete "Hükmi Ru'yet" denir.
3. Hilâl'in görülebilmesi için iki temel şartın gerçekleşmesi zorunludur:
a. İçtima (kavuşum)'dan sonra Ay ile Güneş'in açısal uzaklığı 8 dereceden az olmamalıdır. Bilindiği üzere Ru'yet, 7 ile 8’nci dereceler arasında başlamaktadır. 8’nci derecenin esas alınmasında, ihtiyat bakımından görüş birliğine varılmıştır.
b. Güneş'in batışı anında Ay'ın ufuktan yüksekliğinin açısal değeri, 5 dereceden az olmamalıdır. Sadece bu esasa göre normal durumlarda Hilâl'in çıplak gözle görülebilmesi mümkündür.
Hilâl'in Ru'yet edilebilmesi için belli bir yer şart değildir. Yeryüzünün herhangi bir bölgesinde Hilâl'in Ru'yeti mümkün olursa, buna istinaden ayın başladığına hükmetmek doğru olur. Bu kural “İhtilaf-ı metâliye itibar edilmez” şeklinde ifade edilmiştir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.