10 Bin Kişi İşine yeniden başladı
KDV oranındaki yüzde 10'luk indirim, mobilya sanayisini yeniden canlandırdı.
Krizin hissedilmeye başlandığı Ekim 2008'den Mart 2009'a kadar biriken 1,5 milyar dolarlık stok nedeniyle üretime ara veren ve işçilerini ücretsiz izne çıkarmak zorunda kalan sanayici, KDV indirimi ile birlikte yeniden üretime geçti.
İndirimin başladığı 1 Nisan 2009 ile 31 Mayıs 2009 tarihleri arasında 1,5 milyar dolarlık stoklar eridi, 10 bin işçi işine geri çağrıldı, ara verilen üretim ise çift vardiyaya çıkarıldı. İndirimin yılbaşına kadar uzatılması durumunda, sektörün kriz yılı 2009'u 2008'e oranla yüzde 10'luk büyümeyle 8 milyar doları aşarak kapatması ve geri çağrılan işçi sayısının 25 bine ulaşması mümkün olabilecek.
KDV oranındaki yüzde 10'luk indirim, mobilya sanayisini yeniden canlandırdı. KDV indirimi sonrası sektörün nabzını tutan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), indirimin yansımalarını düzenlediği bir basın toplantısında ortaya koydu. Toplantıda MOSDER Başkanı Nazif Türkoğlu, 2008 yılının Ekim ayından itibaren biriken 1,5 milyar dolarlık stoğun üretimi durduğunu, bu nedenle 25 bin kişinin işini kaybettiği ya da izne çıkarıldığını belirtti. Türkoğlu, 2009un ilk çeyreğinde 2008e oranla üretim ve satışta yüzde 35 40 dolayında düşüş yaşandığını açıkladı.
KDV indirimi, 2 ayda 1,5 milyar dolarlık stoğu eritti
Türkoğlu, 1 Nisan itibariyle KDVde indirime gidilmesi sayesinde üretimde çarkların yeniden dönmeye başladığını söyledi. Türkoğlu, KDV indiriminin sektöre yansımalarını şöyle sıraladı:
Ekim 2008 Mart 2009 döneminde biriken 1,5 milyar dolarlık stok, Nisan Mayıs 2009 aralığında tamamen eridi.
Nisan-Mayıs 2009da üretim yüzde 20, satışlar ise stokların da erimesiyle birlikte yüzde 35 40 dolayında arttı.
İki ayda yaklaşık 2 milyar dolarlık mobilya satışı gerçekleşti.
Üretime ara veren bazı fabrikalar, iki vardiya ile çalışmaya başladı.
İşten çıkarmalar son buldu, zorunlu izinler durduruldu.
İşten çıkarılan ya da ücretsiz izin verilen işçiler geri çağrılmaya başlandı. İki ayda 10 bin çalışan işine geri döndü.
Tüketicinin alım gücü yükseldi. Ev yenileyenler ve yeni evlenenlere büyük kolaylık sağlandı.
Pazar büyüme eğilimine girdi. Hem mobilya sektörü, hem tüketici, hem de ülke ekonomisi olumlu etkilendi.
İndirim sürerse, 2009u % 10 büyümeyle kapatacağız.
Türkoğlu, büyüme eğilimine giren sektörün, KDV indiriminin yılbaşına kadar uzatılarak desteklenmesi halinde, 2009u yüzde 10luk büyümeyle kapatabileceğini açıkladı. Haziranda 5 bin kişinin daha istihdama geri kazandırılacağını tahmin ediyoruz. diyen Türkoğlu, KDV indirimi Ocak 2010a kadar sürdürülürse işini kaybeden 25 bin kişinin tümünün yılsonuna kadar işine yeniden kavuşabileceğini ifade etti.
Türkoğlunun ardından söz alan TOBB Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Davut Doğan ise Kriz varsa çare de var kampanyasını anımsatarak, krizden çıkış için, işsizlikle mücadele için tüketicilere de rol düştüğünü belirtti. Doğan, tüketicileri özellikle yerli malları tercih etmeye çağırdı.
Toplantıda KDV indiriminin olumlu yansımalarını doğrudan yaşayan Alfemo Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Davulcuoğlu, İpek Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tatlı, İstikbal Genel Müdürü ve Boydak Holding CEOsu Memduh Boydak ve Yataş Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Öztaşkın da konuşma yaparak, bizzat üretimdeki canlanmayı ortaya koydu.