1 YTL, 1$' a eşit olur mu
1.14 YTL'ye kadar gerileyen dolarda düşüş devam edecek mi?
Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'yi kapatmayarak sadece 'ihtar' vermesiyle piyasalarda başlayan iyimser hava sürüyor. Özellikle borsada sert yükseliş yaşanırken 1.20 YTL sınırından düşmeye başlayan dolar bugün 1.14 YTL'yi gördü. Ve piyasada yeniden '1 dolar 1 YTL olur mu?' sorusu gündeme geldi. Bizde bu soruyu piyasalara yön veren uzmanlara sorduk: 1 dolar 1 YTL olur mu?
Westdeutsche Landesbank Hazine Direktörü Turgut Keleş
Önümüzdeki bir yıllık süreç içerisinde konuşursak 1 dolar 1 YTL'de olabilir, 1 dolar 2 YTL'de olabilir. AKP davasından sonra yaşanan olumlu hava sürüyor. Bu iyimser havanın etkisiyle 1 dolar 1.10 YTL'ye doğru geri çekilebilir. Bugün açıklanacak enflasyon rakamları da iyi gelirse, Türkiye'ye olan ilgi daha da artacak. Merkez Bankası ise faiz artırım sürecinde halen tedbirli tutumunu sürdürüyor. Datalara bakarak bir şeyler söyleyecek olursak faiz indirim süreci henüz başlamadı. Merkez Bankası kontrolü elinde tutmaya devam edecek. Ayrıca çok hızlı bir indirim de beklenmiyor. Çünkü enflasyonist baskı devam ediyor. Son dönemde elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar unutulmamalı. İyimser tahminlere göre Merkez Bankası ancak gelecek yılın ilk çeyreğinden sonra faiz indirimine başlar. Faizler bu seviyede kaldıkça da dolar TL karşısında değer kaybetmeye devam eder. Petrol fiyatlarında geri çekilme devam ederse biraz daha aşağı seviyelere gelebilir. '1 dolar 1 YTL olur mu?' sorusuyla verilmek istenen mesaj: Dolardan uzak durun.
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar
1 doların 1 YTL'ye kadar düşmesine çok ihtimal vermiyorum. Kısa vadeli olarak 1.15 YTL'de destek bulacağı kanaatindeyim, aşağısını görsek bile kalıcı olmayacaktır. Piyasada yabancıların döviz satışı sürüyor. Buna karşın yerliler de alım yapıyor. Döviz hesapları son 2-3 ay içerisende rekor oranda arttı, maliyetler de 1.25 YTL seviyesinde. Yabancı ise yüksek faizden yararlanmak için TL alıyor. Portföy yatırımları açısından TL cazibesini koruyor. Kısa vadede dövizin çok yukarı gitmesini beklemiyorum. Ancak yurtdışı piyasalarda radikal bir bozulma yaşanmaz ise önemli bir sıçranma olmaz. Olası tepkilerde ise en fazla 1.18-20 YTL seviyesine kadar yükselir. Ne zaman TL faizi düşer o zaman küçük çaplı yukarı hareketler beklenebilir. Bur de unutulmamalı ki Türkiye'de 'düşük kur, yüksek faiz politikası' var. Enflasyondan sonuç almak amacıyla kur üzerinde baskı kuruluyor. Bunun cari açık gibi yan etkileri var. Ayrıca kurda yukarı hareket söz konusu olduğunda MB faiz artırım bile yapabilir.
Kaynak: