2008'e damgasını vuran önemli olaylar
İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bırakıyoruz. Geride bıraktığımız yıl tarihin akışını değiştirecek olaylara sahne oldu. İşte Türkiye'de yılın olayları
Ergenekon davası, Anayasa Mahkemesi'nin türban ve AK Parti'nin kapatılması hakkındaki kararları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ağır kış koşullarında Irak'ın kuzeyine hava gücü destekli kara harekatı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ermenistan ziyareti, Türkiye'de bu yıla damgasını vurdu.
Bu yıla damgasını vuran önemli olaylar ana hatlarıyla şöyle:
ERGENEKON DAVASI
İstanbul Ümraniye'de geçen yıl ele geçirilen patlayıcılarla ilgili başlatılan süreç "Ergenekon" soruşturması olarak devam etti.
İstanbul'da görevlendirilen savcıların yürüttüğü çalışmalara ilişkin iddianamenin "Ergenekon terör örgütü" kapsamında hazırlandığı açıklandı.
"Ergenekon" soruşturmasında aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de bulunduğu bazı kişiler tutuklandı. Haklarında dava açılan Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına ise 20 Ekimde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.
Soruşturma kapsamında halen ADD Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında yer aldığı bazı kişiler tutuklu bulunuyor. Önce tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan ATO Başkanı Sinan Aygün'ün de bulunduğu bazı sanıklar hakkında ise henüz iddianame hazırlanmadı. Sağlık sorunları yaşayan emekli Orgeneral Eruygur ise tahliye edildi.
"Ergenekon" soruşturmasında değişik illerde de gözaltılar oldu ve bu kişilerin ifadelerine başvuruldu.
BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI
Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliği ile bu süreçteki tartışmalar da uzun süre gündemde kaldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya'da, başörtüsü konusundaki "Velev ki bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı da suç kabul edebilir misiniz?" sözlerinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konunun "hukuki zeminde siyasal ve toplumsal gerginliklere yol açmadan çözüme kavuşmasında yardımcı olacaklarını" açıkladı.
Daha sonraki süreçte, 5735 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çıkarıldı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.
Üniversitelerde uygulamaya ilişkin farklı görüşler ortaya konulunca, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, " Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını" bir yazıyla rektörlüklere bildirdi. Açılan dava üzerine Danıştay 8. Dairesi, bu yazıyı "genelge" kabul ederek, yürütmesini durdurdu.
Anayasa değişikliğinin uygulamasına ilişkin süreçte YÖK Başkanlığı ile Üniversitelerarası Kurul'un farklı yöndeki görüşleri konunun uzun süre tartışılmasına neden oldu.
Daha sonra, CHP ve DSP, Anayasa değişikliğinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliğinin yürürlüğünü durdurarak, iptaline karar verdi.
AKP'YE KAPATMA DAVASI
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, 14 Mart'ta "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmasıyla başlayan süreç, 2008 boyunca tartışılan konuların başında yer aldı.
İddianamede, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi için siyasi yasak istendi.
Anayasa Mahkemesi, davayı 30 Temmuzda karara bağladı. Yüksek Mahkeme heyetindeki 6 üye partinin "kapatılması", 5 üye ise "kapatılmaması" yönünde oy kullandı. Anayasa'da kapatma için aranan nitelikli çoğunluk olan 7 üyenin oyuna ulaşılamadı.
Ancak Yüksek Mahkeme, AK Parti'nin 2008'de aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin gerekçeli kararı da 24 Ekimde Resmi Gazete'de yayımlandı.
Gerekçeli kararda, "Dinin ve dinsel duyguların istismarı nedeniyle laikliğe aykırı görülen davalı parti eylemlerinin toplumu devlete ve siyasete yabancılaştırması yoluyla demokratik işleyişi engelleyebileceği ve anayasal düzenin meşruiyetinin sorgulanmasına yol açabileceği inkar edilemez" deniliyordu.
IRAK'A HAVA VE KARA HAREKATI
Irak'ın kuzeyindeki Zap-Şivi, Avaşin-Basyan ve Hakurk bölgelerinde tespit edilen terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'e ait hedeflere, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarınca icra edilen hava harekatının ardından, 21 Şubat günü akşam saatlerinde, ağır kış koşulları altında sınır ötesi kara harekatı başlatıldı.
29 Şubat'ta sona erdirilen harekatta 240'ı tespit edilen çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi, teröristlere ait altyapı imha edildi. Sınır ötesi kara harekatındaki çatışmalarda 27 güvenlik görevlisi ise şehit düştü.
Hakkari'nin Şemdinli İlçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı'na 3 Ekim günü bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde bulunan unsurları tarafından yapılan saldırıda, 17 güvenlik görevlisi şehit oldu. Çatışma sırasında 23 terörist etkisiz hale getirildi.
Aktütün'deki çatışmayı Türkmenistan'da bulunduğu sırada öğrenen Başbakan Erdoğan, ziyaretinin Moğolistan bölümünü iptal ederek yurda döndü.
Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun olağanüstü toplantısının ardından bir dizi önlem gündeme geldi. Terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesine yönelik yeni önlemler ile bu kapsamda İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni yapılanmaya gidilmesi de halen tartışılıyor.
Terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki unsurlarına yönelik hava operasyonları ise yıl boyunca devam etti.
Terörün kanlı yüzü kent merkezlerinde de kendini gösterdi. İstanbul Güngören'de peş peşe meydana gelen iki patlamada 17 kişi ile annesinin karnındaki bir bebek öldü, 154 kişi yaralandı.
Diyarbakır'da ise askeri servis aracını hedef alan teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıda 6'sı öğrenci 7 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu binası önündeki silahlı saldırıda 3 polis şehit oldu, saldırıyı düzenleyen teröristlerden 3'ü ölü ele geçirildi.
SİYASETTEKİ BAZI GELİŞMELER
Siyaset dünyasında bu yıl yaşanan gelişmeler de gündemde kalan konular arasındaydı.
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Abdüllatif Şener görevlerinden ve partiden istifa ettiğini açıkladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat ile Şaban Dişli de partideki görevlerinden istifa etti. Fırat'tan boşalan genel başkan yardımcılığına İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu getirildi.
CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'nda seçime tek aday olarak katılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal yeniden genel başkan seçildi.
Saadet Partisi'nde Numan Kurtulmuş, Anavatan Partisi'nde Salih Uzun ve Demokrat Parti'de ise Süleyman Soylu genel başkanlığı üstlendi.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanlığı görevini sürdürürken "sahte çürük raporu" iddiasıyla tutuklanan Nurettin Demirtaş, yargılamanın ardından askerlik görevi için silah altına alındı. Demirtaş'ın genel başkanlıktan istifa etmesi üzerine bu göreve Mardin Milletvekili Ahmet Türk seçildi.
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kapatılan RP'nin son genel başkanı ve eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ı "Kayıp trilyon" davasında "özel belgede sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkum eden ve bu cezanın evde infazına
ilişkin Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı onadı.
Balıkesir-Altınoluk'taki evinde ikamet eden Erbakan'ın cezası, daha sonra "sürekli hastalık" nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül tarafından kaldırıldı.
GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİ
Yüksek Askeri Şura'da, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaş haddinden emekli olması nedeniyle boşalan Genelkurmay Başkanlığına Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanlığına ise Orgeneral Avni Atila Işık atandı.
Osman Arslan'dan boşalan Yargıtay Başkanlığına Hasan Gerçeker, Sumru Çörtoğlu'dan boşalan Danıştay Başkanlığına ise Mustafa Birden seçildi.
GÜNLÜK HAYATI ETKİLEYEN GELİŞMELER
Bu yıl uygulamaya konulan bazı düzenlemeler ise günlük hayatı doğrudan etkiledi. Sigara içme yasağı, kapsamı genişletilerek 19 Mayıs'tan itibaren uygulanmaya başlandı.
Maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin, polis beklemeden tespit tutanağı tutması ve kaza yapan araçları fotoğraflamasına ilişkin uygulama da 1 Nisan'dan itibaren hayata geçirildi.
Emekliler ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri ile BAĞ-KUR'luların muayene ve tedavide sağlık karnesi yerine T.C Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanlarını göstermelerini yeterli sayacak yönetmelik değişikliği ise Nisan
ayında yürürlüğe girdi.
Cep telefonu abonelerinin numarasını değiştirmeden başka operatöre geçebilmesine olanak sağlayan "Numara Taşınabilirliği" de bu yıl başlayan önemli uygulamalar arasında yer aldı.
Cep telefonu kullanıcılarına yeni iletişim olanakları sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesi de yıl içinde yapıldı.
ALMANYA'DAKİ DENİZ FENERİ DAVASI
Almanya'da görülen "Deniz Feneri e.V" davasında Türkiye bağlantılı iddialar da uzun süre gündemde kaldı. RTÜK Başkanı Zahid Akman, dava sürecinde kendisine yöneltilen suçlamaları yalanladı.
Almanya'daki bu davada yer alan bazı iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasıyla soruşturma başlatıldı. Başsavcılık, Almanya'daki davanın karar ile diğer bazı bilgi ve belgelerini istedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile harekete geçen Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, "Deniz Feneri" soruşturmasında adları geçen RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin mal varlıkları ile varsa ortağı oldukları şirketlerin mal varlıklarına ilişkin inceleme başlattı.
ÇALIŞMA HAYATINDAN
Emeklilikte SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısını 7200'e çıkaran, kadın ve erkeklerde emeklilik yaşını 2048 yılında da 65'e yükselten 5754 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çalışma hayatında tartışma yaratan düzenleme oldu.
Bazı sendika ve sivil toplum örgütleri, bu yılki 1 Mayıs'ın Taksim Meydanı'nda kutlanması yönünde karar aldı. İstanbul Valiliği ise Taksim'in bu tür toplantılara açık olmadığı gerekçesiyle izin vermedi.
Bu süreçte, Bakanlar Kurulu'nda, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanmasına ilişkin karar alındı. 1 Mayıs'ı kutlamak amacıyla Taksim Meydanı'na yürüyüş başlatmayı planlayan gruba, DİSK binası önünde polis müdahale etti, çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde meydana gelen ve bazıları ölümle sonuçlanan iş kazaları da uzun süre tartışılan konular arasındaydı.
ARAMIZDAN AYRILANLAR
Bu yıl İstiklal Savaşı'nın hayattaki son iki gazisinden Yakup Satar Nisanda, emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl ise Kasımda hayata gözlerini yumdu.
Siyaset dünyasından ise MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli, eski bakanlardan Ayvaz Gökdemir ve Ersin Faralyalı ile Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) eski genel başkanlarından Cezmi Kartay vefat etti.
Dünyada "La Diva Turca" olarak alkışlanan opera sanatçısı Leyla Gencer, besteci ve devlet sanatçısı Avni Anıl, tiyatro sanatçıları Suna Pekuysal ve Hadi Çaman, bestekar Necdet Tokatlıoğlu, söz yazarı Aysel Gürel, müzisyen Tanju Duru, sanatçı Erkan Ocaklı bu yıl aramızdan ayrılan sanat dünyasının önemli isimleriydi.
"Türkçenin yaşayan en büyük şairi" olarak nitelendirilen Fazıl Hüsnü Dağlarca, eleştirmen ve yazar Fethi Naci (İsmail Naci Kalpakçıoğlu), şair İlhan Berk, şair ve düşünce adamı Erdem Bayazıt, yazar ve bilim adamı Metin And'ın yanı sıra gazeteci Cüneyt Koryürek de aramızdan ayrıldı.
Bu yıl yaşamını yitirenler arasında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan ile şampiyon güreşçi Gazanfer Bilge de vardı.
İş dünyasında ise Hasan Kalyoncu, Mustafa Yeşil ve Esat Edin yaşamını yitirdi, "Banker Kastelli" olarak tanınan Abidin Cevher Özden ise intihar etti.
KAZA, İHMAL, ÖLÜM
Bu yıl meydana gelen bazı olaylar toplumda derin üzüntüye yol açtı. Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bir vakfa ait üç katlı kız öğrenci yurdunun çökmesi sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı.
İstanbul Zeytinburnu'ndaki iş merkezinde maytap üreten bir atölyedeki patlamada 21 kişi öldü. Patlamada yaralananların sayısı ise 115 kişi olarak açıklandı.
İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi'nin bazı vagonlarının Kütahya'nın Çöğürler köyü yakınlarında raydan çıkması nedeniyle 9 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.
Kırıkkale'deki MKE Barut Fabrikası'nda meydana gelen patlamada ise 3 işçi öldü, yaralı sayısı ise 26 kişiydi.
Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 15 gün içinde düşük doğum ağırlıklı (prematüre) 27 bebeğin, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 13 bebeğin ölümü gündemde kalan konular arasında yer aldı.
--------------------------------------------------------------------------------
OCAK 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İspanya'da, başörtüsü konusundaki bir soru üzerine, "Velev ki, bir siyasi simge olarak taktığını düşünün. Bir siyasi simge olarak takmayı da suç kabul edebilir misiniz?" şeklindeki sözleri tartışmalara neden oldu.
Diyarbakır'da askeri servis aracının geçişi sırasında teröristlerce düzenlenen bombalı saldırıda 6'sı öğrenci 7 kişi öldü, 68 kişi yaralandı.
İstanbul Zeytinburnu'ndaki iş merkezinde maytap üreten bir atölyede meydana gelen patlamada ise 20 kişi öldü, 116 kişi yaralandı.
Ümraniye'de ele geçirilen patlayıcılarla ilgili soruşturma kapsamında aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de bulunduğu 13 kişi tutuklandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sigara içme yasağının kapsamını genişleten kanunu onayladı.
ŞUBAT 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Türk Silahlı Kuvvetleri'nce (TSK), Irak'ın kuzeyinde üstlenmiş PKK/KONGRA-GEL terör örgütü mensuplarını etkisiz kılmak ve örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmek amacıyla sınır ötesi kara harekatı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını" öngören anayasa değişikliğine ilişkin kanunu onaylamasının ardından, CHP ve DSP kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.
Tuzla'daki tersanelerde meydana gelen işçi ölümlerinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince yapılan denetimlerin ardından 3 tersane hakkında kısmi kapatma kararı alındı. Yargıtay Başkanlığı'na 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker seçildi.
MART 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianamede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak isteminde bulunuldu.
"Ergenekon soruşturması" kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek tutuklandı, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk serbest bırakıldı.
Cüneyd Zapsu, AK Parti MKYK üyeliğinden ayrıldı. Video paylaşım sitesi Youtube'a erişim, mahkeme kararıyla durduruldu.
Nüfusu 2 binin altına düşen 862 belde belediyesi ile 283 ilk kademe belediyesinin tüzel kişiliğinin kaldırılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören kanun yürürlüğe girdi.
NİSAN 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin ön savunma, parti yöneticileri tarafından Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na sunuldu.
Maddi hasarlı trafik kazalarında sürücülerin polis beklemeden tespit tutanağı tutmasını öngören uygulamaya Nisan ayında başlandı.
Sanat dünyasında Pippa Bacca ismiyle tanınan İtalyan sanatçı, Kocaeli'nde ormanlık alanda ölü bulundu.
Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez "küçük yaştaki kıza cinsel istismarda bulunduğu" iddiasıyla tutuklandı.
Türk-İş, DİSK ve KESK'in bu yılki 1 Mayıs kutlamalarını Taksim'de yapma kararı tartışmalara neden oldu.
Akdeniz Üniversitesinde karşıt görüşle öğrenciler arasında çıkan kavgada ve üniversite dışından gelen bazı kişilerin de olaylara karışması uzun süre gündemde kaldı. İki kişinin tabancayla ateş açtığı olaylarla ilgili 18 kişi tutuklandı.
Deniz Baykal CHP Genel aşkanlığına yeniden seçildi.
İstiklal Savaşı'nın hayattaki iki gazisinden biri olan Yakup Satar yaşamını yitirdi.
MAYIS 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne sunulan ön savunma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emeklilikte SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısı 7200'e çıkaran, kadın ve erkeklerde emeklilik yaşını 2048 yılında 65'e yükselten kanunu onayladı.
Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesindeki ifadeler yeniden düzenlendi. İstanbul'da, 1 Mayıs'ı kutlamak amacıyla Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti.
Kandil Dağı bölgesindeki terörist gruba, Türk savaş uçakları tarafından hava harekatı düzenlendi. Genelkurmay Başkanlığı, 150'den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini, 200'e yakın teröristin de silahlarını bırakarak bölgedeki yerleşim merkezlerine dağıldığını bildirdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün aracının takip edildiği iddiaları üzerine soruşturma başlattı.
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, 37 yıl aradan sonra resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.
20. yüzyılın divalarından Leyla Gencer, Milano'daki evinde vefat etti. CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlenildiği iddiaları tartışmalara neden oldu.
HAZİRAN 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Anayasa Mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin yürürlüğünü durdurdu ve iptal etti.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda yaptığı görüşmeye ilişkin, "Terörle mücadele ve bölücü terör örgütüyle mücadele kapsamında gerçekleşebilecek durumlar ve buna karşı alınacak tedbirler, görüşmenin ana konusunu teşkil etmiştir" dedi.
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 1998, 2004, 2005 ve 2006 yıllarında ait hesaplarında "usulsüzlük" belirledi.
CHP, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Toplantısına katılmama kararı aldı.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Terörle Mücadele Kanunu'ndan yargılanan Fethullah Gülen'e verilen beraat kararını onayan daire kararına yapılan itirazı reddetti.
Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) son kez yapıldı.
TEMMUZ 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, partinin kapatılmamasına, ancak 2008'de aldığı Hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verdi.
"Ergenekon" soruşturması kapsamında gözaltına alınan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon tutuklandı. Soruşturma kapsamında tutuklanan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ise serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamındaki tutuklulardan Kuddusi Okkır, sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildikten bir süre sonra yaşamını yitirdi.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'ın, Bodrum'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.
İstanbul Güngören'de kısa süre arayla meydana gelen 2 patlamada 17 kişi ölürken, 154 kişi yaralandı.
AĞUSTOS 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bir vakfa ait üç katlı öğrenci yurdunun çökmesi sonucu 18 kişi hayatını kaybetti, 27 kişi yaralandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kapatılan Refah Partisi'nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın kalan hapis cezasını "sürekli hastalık" nedeniyle kaldırdı.
Tuzla tersaneler bölgesindeki bir tersanede inşa edilen tankerin filikasında yapılan ağırlık denemesi sırasında 3 işçi öldü, 13 işçi yaralandı.
Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçelerinde meydana gelen yangınlarda, yaklaşık 4 bin hektar ormanlık alan zarar gördü.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, çalışma ziyareti için Türkiye'ye geldi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli vefat etti.
EYLÜL 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası grup eleme maçı için yaptığı daveti kabul ederek Erivan'a gitti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, partideki görevlerinden ayrıldı.
Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan emekli orgeneraller Şener Eruygur ile Hurşit Tolon'u ziyaret etti.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklanan ve geçirdiği beyin kanaması sonucu hastanede tedavi altına emekli Orgeneral Eruygur'un tahliyesine karar verdi.
"Ergenekon" soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. davasına ilişkin soruşturma dosyası ile mahkeme kararının istenmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurdu.
Milli Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamındaki ilk milli tasarım savaş gemisi "Heybeliada" ile mayın avlama gemisi "Akçay" İstanbul'da denize indirildi.
EKİM 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki unsurları tarafından düzenlenen saldırıda 17 güvenlik görevlisi şehit oldu.
Diyarbakır'da polis servis aracına yönelik bombalı ve silahlı saldırıda 4'ü polis 5 kişi yaşamını yitirdi, 18 kişi yaralandı.
"Ergenekon" soruşturması kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına başlandı.
"Çocuğun cinsel istismarı" suçundan tutuklu yargılanan yazar Hüseyin Üzmez ile 14 yaşındaki mağdure B.Ç'nin annesi Livaze Ç'nin tahliye edilmeleri kararlaştırıldı.
Ramazan Bayramı tatili süresince meydana gelen trafik kazalarında 146 kişi öldü, 649 kişi yaralandı.
Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
Saadet Partisi'nde Numan Kurtulmuş, Anavatan Partisinde ise Salih Uzun genel başkanlığa seçildi.
KASIM 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, genel başkan yardımcılığı ve MKYK üyeliğinden istifa etti.
İstiklal Savaşı'nın hayattaki son gazisi Mustafa Şekip Birgöl, İstanbul'da vefat etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Almanya'dan talep ettiği "Deniz Feneri" davası dosyasının bir örneğini başsavcılıktan istedi.
Cep telefonu abonelerinin numarasını değiştirmeden başka operatöre geçebilmesine olanak sağlayan "numara taşınabilirliği" uygulaması başladı.
MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İmralı Cezaevi'nde görev yapan personel için kalacak yer yaparken, küçük çaplı bir ceza infaz kurumu da yapmayı uygun gördüklerini açıkladı.
Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, "çocuğun cinsel istismarı" suçundan yargılandığı mahkemece tahliye edilen yazar Hüseyin Üzmez hakkında yeniden tutuklanması istemiyle yapılan itirazı reddetti.
İngiliz York Düşesi Sarah Ferguson'un SHÇEK'e bağlı kurumlarda gizli kamerayla yaptığı çekimler tartışmalara neden oldu.
Konya polisinin 8 ilde düzenlediği "Okyanus Operasyonu" kapsamında, aralarında Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın da bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.
ARALIK 2008'İN ÖNEMLİ OLAYLARI
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılarla ilgili Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararı bozdu.
Kapatılan DEP'li eski milletvekili Leyla Zana, çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Yüksek Askeri Şura toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) 24 personelin ihraç edilmesine karar verildi.
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı önünde parça tesirli bombanın neden olduğu patlamada 4'ü polis 10 kişi yaralandı.
Kurban Bayramı tatili süresince meydana gelen trafik kazalarında 134 kişi öldü, 697 kişi yaralandı.
Kaynak: